RSS

Spaanse economie groeit in rap tempo en Duitse ondernemers positiever

do, apr 24, 2014

Economie en Ondernemen

De Spaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar naar verwachting met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van de laatste 3 maanden van 2013, toen de toename 0,2 procent bedroeg. Dat maakte de Spaanse centrale bank donderdag bekend.

Mocht de groeiraming bevestigd worden, dan komt de groei op jaarbasis uit op 0,5 procent. In de voorgaande negen kwartalen was er nog sprake van krimp op jaarbasis, aldus de Banco de España.

De raming voor het eerste kwartaal past volgens de centrale bank in de prognoses voor de economische groei van 1,2 procent dit jaar en 1,7 procent volgend jaar die de bank vorige maand voorspelde.

Duitsland
Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in april gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het onderzoeksinstituut Ifo donderdag bekend.

De index die het vertrouwen van Duitse ondernemers meet, noteerde een stand van 111,2, tegen 110,7 een maand eerder. Economen voorspelden in doorsnee een stand van 110,4.

Duitse ondernemers zijn optimistisch omdat ze denken dat de Duitse economie de risico’s van de onrust rond Oekraïne en de zwakkere groei in opkomende markten zal kunnen opvangen. Het Ifo-onderzoek wordt gehouden onder 7000 ondernemers.

Sterkere groei
Woensdag werd door onderzoeksbureau Markit nog gemeld dat de activiteit in de Duitse economie in april sterker groeit dan in maart. De sterkere groei is zowel zichtbaar in de industrie als in de dienstensector in de grootste economie van Europa.

ING-econoom Carsten Brzeski stelde in een reactie dat het Ifo-cijfer een positieve verrassing is. Volgens hem trekken Duitse ondernemers zich momenteel weinig aan van de onzekerheden rond Oekraïne en de opkomende markten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,