RSS

Europarlement wil einde aan plastic tasjes

Het initiatief van de Groenen in het Europees Parlement om ons gebruik van plastic tasjes de komende vijf jaar met tachtig procent terugdringen, kreeg de steun van een meerderheid van het Europarlement. Veel van de wegwerptasjes belanden in de plastic soep die op zee ronddrijft. Met als gevolg dat er elk jaar miljoenen zeedieren sterven door plastic in hun maag.

“Dit grote milieuprobleem wordt nu onder leiding van de Groenen eindelijk Europees aangepakt”, reageert GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout.

Gemiddeld gebruikt elke Europeaan tweehonderd plastic tasjes in een jaar. Plastic tassen worden vaak maar één keer gebruikt, terwijl het honderden jaren duurt voordat ze in de natuur zijn afgebroken. Plastic tasjes die in het water belanden, worden vaak ingeslikt door walvissen, zeehonden en zeemeeuwen en dat kan dodelijk zijn.

EU-landen kunnen nu geen nationaal verbod op gratis plastic tassen instellen omdat dit in strijd zou zijn met Europese interne marktregels. Italië kreeg bijna een rechtszaak aan de broek omdat zij een nationaal verbod op plastic tassen instelden. Eickhout: “Het Europarlement wil dat deze rare kronkel in de Europese wetgeving wordt aangepast. Landen zijn dan vrij om een manier te kiezen om het terugdringen van plastic tasjes vorm te geven.”

Binnenkort starten de onderhandelingen met de Europese milieuministers over de wetgeving.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

Reacties

 1. rene:

  Zelfs groen links vind dat hier nog 5 jaar over gedaan mag worden tot we het gebruik van plastic zakken met 80% hebben teruggedrongen.
  aantal euroburgers x 200 = een enorm aantal plastic zakken die nog gewoon weer in het millieu terecht komen.
  Raar dat hier ondehandelingen over gevoerd moeten gaan worden tussen de Europese millieuministers. Wat valt er nog te bepraten? Het lijkt mij duidelijk maar ik ben geen minister en ik verdien niet wat zij verdienen. En hoe kun je nu beter je verdienste en onkostennota’s verdedigen dan door te vergaderen, lekker lang, geef de plastic zak lobby goed de tijd om met wat smeergeld over de brug te komen. Het zou mij verbazen als ik hier de komende jaren niet gewoon overal nog plasticzakken krijg. (Zelf heb ik gewoon een niet plastic boodschappentas)

 2. Sniper:

  De EU wordt steeds dicatorialer. Wij zijn toch een vrij land? Daarin moet elke winkelier of burger zelf kunnen beslissen over plastic tasjes.

  Dat een EU of overheid zich zover gaat bemoeien in het privé leven gaat wel heel erg ver. Straks gaan ze ook nog bepalen wat we moeten eten, oh wacht daar zijn ook al voorstellen voor (vleestax).

  Het begint steeds meer op dictatuur te lijken met al die verboten (gloeilampen (in plaats daarvan verplicht aan giftige spaarlampen), plastic tasjes enz., je mag bepaalde dingen niet meer eten). Zelf de USSR en Nazi Duitsland die gingen zo ver nog niet.

  Wij gooien echt niet massaal plastic tasjes in zee. Ik gebruik plastic tasjes diverse keren. Uiteindelijk komen ze in de vuilnisbak terecht of in de plastic bak. Geen probleem want het kan worden gerecycled. Dus waar deze hetze vandaan komt (anders dan burger pesten en bestelen) is me een raadsel.

  Laat ze eerst eens kijken naar giftige spaarlampen die massaal in het gewone afval komen en waardoor mensen meer moeten stoken (gloeilampen gaven licht en warmte waardoor men minder hoefde te stoken).

  In het westen willen we toch zoiets als vrijheid? We willen toch geen fascisme wat zegt welke lampen iemand wel of niet mag gebruiken, wat iemand wel en niet zou moeten eten of iemand een plastic tasje meeneemt in de winkel?

  Prima als mensen voor zichzelf beslissen geen gloeilampen te willen gebruiken, niet auto te rijden en geen plastic tasjes aan te nemen. Maar ik kan niet anders concluderen dan dat het totalitair en dictatoriaal is om dit aan andere mensen op te dringen. Ik moet gelijk denken aan landen als Iran of Noord-Korea waar dergelijk gedrag bij past. Niet bij het vrije westen.

  Als je naar de winkels gaat dan neem je meestal geen tas mee omdat je niet zeker weet of je iets gaat kopen. Dus dan is een plastic tasje handig, bovendien is het een soort reclamebord dus er voor betalen zou absurd zijn.
  Daarna kun je ze nog voor andere dingen gebruiken. Handig als je op vakantie gaat om je spullen in op te delen (en te voorkomen dat alles nat wordt van een lekkende shampoo fles) of de vuile was in te doen. Of gewoon om dingen in te vervoeren of in plaats van een vuilniszak (daarmee bespaar je dus een vuilniszak). En als hij stuk is dan pas gooi je hem weg.

  In zee komen nauwelijks plastic tasjes uit winkels voor. Die tasjes komen gewoon in het huisafval terecht. Waarna worden ze gerecycled.

  Wanneer komt de burger eens in het verzet tegen al die bemoeienis en vrijheden die worden ingeperkt?
  Overheid bemoei je met je eigen zaken en laat de burger zelf bepalen hoe ze hun leven inrichten.

  Het is puur geldklopperij zo’n tax op plastic tasjes. Hoe lang pikken wij die diefstal nog van steeds meer moeten betalen en er steeds minder voor terug te krijgen?

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?