RSS

Mediteren kan je leren. Oefening baart kunst.

Op zoek naar spirituele verdieping? Of misschien eerder naar meer ontspanning, inzicht, een sterkere intuïtie en groter concentratievermogen? Meditatie kan voor al deze kwaliteiten zorgen.

Zonder dat je je meteen in lotushouding moet wringen, wierook moet branden of een half uur per dag uittrekken. Want ja, meditatie is niets zweverigs.

Bewustzijn
Meditatie helpt je beseffen wie je bent en op welke manier jij je bijdrage kunt leveren aan de wereld. Met andere woorden: meditatie brengt je dichter bij je essentie en je levensdoel, zo vinden voorstanders. En het voordeel? Iedereen kan het!

Wil je bewuster mediteren, zijn er twee verschillende vormen waaruit je kan kiezen: de vrije meditaties en de geleide meditaties. Bij de eerste vorm laat je je meevoeren met de flow en zie je wel waar je uitkomt. Een begeleider komt er niet aan te pas. Niet aan te raden voor beginners, die verstrikt raken in een maalstroom van gedachten en zich niet meer kunnen ontspannen.

Ontspanning
Dat terwijl ontspanning een voorwaarde is om te kunnen mediteren. Pas als je merkt dat je je dagelijkse hersenspinsels voor een moment kunt stopzetten, kun je hieraan beginnen. Probeer bijvoorbeeld eens een minuut lang alleen maar een kop thee te drinken, en niets anders. Lukt je dat, dan kun je aan vrije meditaties beginnen.

Spiritueel dansen
Gaat dit je een stap te ver, dan concentreer je je voorlopig beter op geleide meditaties. Hierbij helpt een begeleider je via een bepaalde tekst of opdrachten in je meditatie. Dat kunnen verhalen zijn, maar ook instructies om te ontspannen. Of je krijgt directe vragen voorgelegd. Je kan het ook thuis doen, met een cassettebandje, zonder begeleider. Besteed in alle geval genoeg aandacht aan de keuze van een cursus of lesgever en kies iets waar je je goed bij voelt of dat bij je past.

Overigens hoef je heus niet voor eeuwig aan dezelfde techniek blijven vasthouden. Je kunt een tijdje wildenthousiast zijn over spiritueel dansen en denken dat je je ding gevonden hebt, maar het kan best zijn dat je dat na een jaar wel gezien hebt en iets anders wilt gaan doen. Dat is prima. Geef jezelf de toestemming om verschillende meditatietechnieken te ervaren en te veranderen als je daar behoefte aan hebt.

Innerlijke groei
Voor welke vorm je ook kiest, altijd geldt dat je nieuwe inzichten krijgt. Maar meditatie doet nog meer. Op de eerste plaats word je een stuk relaxter. Opmerkingen van anderen raken je nog wel, maar je gaat er anders op reageren. Je durft ook dichter bij je angsten te komen. Je neemt er geen afstand meer van, maar durft door de pijn heen te gaan. In eerste instantie misschien niet direct aangenaam, wegens confronterend, maar wel positief voor je innerlijke groei. Plus: je lijf is je ook enorm dankbaar als je aan het mediteren slaat. Je bloeddruk daalt, je hart doet het rustiger aan en daarmee verbeter je je gezondheid op alle vlakken. En hadden we al gezegd dat je ook intuïtiever en geconcentreerder wordt?

Nieuwe inzichten
Hoe vaak je mediteert is op zich niet zo belangrijk, de intensiteit des te meer. De kwaliteit van de meditatie, de acceptatie van wat je in je meditatie beleeft, is veel belangrijker dan de frequentie. Soms kun je met de inzichten die je uit een meditatie krijgt, een maand zoet zijn. Blijf een poosje, of dat nu dagen of weken zijn, staan bij wat je heeft geraakt. Je lichaam en geest hebben tijd nodig om ervaringen uit je meditaties te verwerken.’ Daarmee is meteen het misverstand uit de wereld geholpen dat je per se elke avond en ochtend moet mediteren.

Tijdstip
Ook nog belangrijk om te weten is wanneer je het best mediteert en in welke houding je dat best doet. Vaak is ‘s avonds een goed moment omdat het verstandig is je problemen niet met je mee naar bed te nemen omdat je er onrustiger door slaapt. ‘s Morgens mediteren heeft dan weer het voordeel dat je je dag op een goede manier met een rustig hoofd begint.

De houding
Een goede houding is van cruciaal belang tijdens het mediteren. De activiteit van de geest en de houding zijn direct gerelateerd. Het is bijna onmogelijk om alert en aanwezig te zijn als je bijvoorbeeld een beetje ongeïnteresseerd onderuitgezakt in een stoel hangt. Als we een meditatiehouding kiezen moeten we altijd in het achterhoofd houden dat:

1. De meditatie houding ons in staat stelt goed te ontspannen en comfortabel is
2. De meditatie houding ons in staat stelt alert en wakker te blijven.

Veel mensen haken af bij meditatie omdat ze geleerd hebben te mediteren in een houding die enkel op alertheid en aanwezigheid gebaseerd is. Voor de meeste westerlingen is het nu eenmaal lastig om zonder ondersteuning lang in kleermakerzit of een lotushouding te zitten. Pijntjes en ongemak overheersen al gauw de meditatie en maken het steeds moeilijker om de concentratie vast te houden. Soms komen er bovendien twijfels op over het nut van meditatie, of het niet te moeilijk is en of meditatie wel voor hen geschikt is.

Comfortabel
Niets is echter minder waar en zonder te vergeten dat je wakker en alert moeten blijven kan je ook beginnen te mediteren in een meer comfortabele positie. Als je meer ervaring met mediteren krijgt en je gewend raakt aan lang stilzitten is het goed om naar een meer traditionele meditatiehouding over te gaan.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , ,