RSS

Lachen is het beste medicijn

Het is algemeen bekend, en nog maar eens bewezen: lachen blijft het beste medicijn. Een goede lachbui heeft dezelfde effecten op het lichaam als een goede workout: het verbetert je humeur, het vermindert stresshormonen, het boost het immuunsysteem, het verlaagt de bloeddruk en de cholesterol. Daar bovenop stimuleert het de eetlust, aldus de Amerikaans lachexpert Lee Berk.

Berk liet een groep vrijwilligers twee video’s bekijken: een ontspannende en een humoristische. Tussen beide kijksessies zat een week tijd. Tegelijk werd in hun bloed het niveau van de hongerhormonen leptine en ghreline gemeten.

Na het kijken van de ontspannende video werd geen significant verschil in niveau vastgesteld. Dat was bij de humoristische video wel het geval: het veranderde de bloeddruk, het niveau leptine daalde en het niveua ghreline steeg. Een gelijkaardige verandering zoals na een sportsessie, die gepaard gaat met een toegenomen hongergevoel.

De wetenschapper ziet in de toekomst een belangrijk toepassing voor de ‘lachbuien’: het helpen van ondervoede personen. Personen die weigeren te eten, zouden via een alternatieve lachtherapie terug hun eetlust (en misschien ook levenslust) kunnen terugvinden.

“Vooral bij wie geen fysieke activiteiten aankan om de eetlust te normaliseren of aan te wakkeren, kan dit een oplossing bieden”, aldus Berk. Hij denk aan chronische pijnpatiënten of weduwes en weduwnaren.

“Het is fascinerend dat positieve emoties, die ontstaan door muziek spelen, zingen of zelfs lachen, zoveel positieve biologische effecten hebben. Lachen is dus echt het beste medicijn.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,