RSS

Nederland koploper met hybride en elektrische auto’s

Slechts 110 gr/km CO2. Zo weinig stoten de auto’s, die de Europese deelnemers van de Cleaner Car Contracts-coalitie in 2013 aanschaften, uit. Hiermee zitten de auto’s ver onder de norm die Europa in 2015 aan de uitstoot van auto’s stelt: 130 gr/km CO2 per/km. Het Europese bedrijfsleven is de Europese overheid dus ver vooruit.

De Cleaner Car Contracts coalitie bestaat uit meer dan 70 bedrijven en 6 Europese milieuorganisaties. Met 240.000 nieuwe auto’s per jaar vertegenwoordigt de coalitie bijna 10 % van de Europese markt. In Nederland zijn 14 bedrijven aangesloten met meer dan 71.000 nieuwe auto’s per jaar hebben zij een marktaandeel van ruim 40%. De Nederlandse Bedrijven: ALD, Arval Netherlands, Athlon Car Lease , Business Lease, Friesland Lease, Alphabet, Hertz, MKB Lease, Multilease, Multirent, Noordlease, Riemersma Leasing, Wagenplan, Zuid Lease.

Koploper Nederland: 8 miljoen brandstofbesparing
Nederlandse CCC-deelnemers rijden nog zuiniger. De ruim 71.000 auto’s, die vorig jaar zijn aangeschaft, stoten gemiddeld slechts 106 gr/km CO2 uit. Dat is exclusief de elektrische auto’s. Dit betekent een brandstofbesparing van 8 miljoen euro over 2013 ten opzichte van de gemiddelde nieuw verkochte auto in Nederland.

Europa haalt norm op z’n sloffen
De Europese CO2-norm voor 2020 die in november 2013 vastgesteld is op 95 g/km voor 95% van alle nieuwe auto’s en die in 2021 voor alle nieuwe auto’s geldt, is op basis van de huidige trend makkelijk haalbaar.

Elektrisch/hybride
Nederland loopt in Europa ook voorop in het aantal hybride en elektrische auto’s. Bijna 8% van de nieuw aangeschafte auto’s door CCC deelnemers was een hybride en 1% elektrisch. Dit is veel meer dan in België en Duitsland. Het gunstige fiscale stimuleringsbeleid in Nederland werpt zijn vruchten af.

Vervoerssector: 23% van de totale CO2-uitstoot
Verduurzaming van de vervoersector is noodzakelijk. Verkeer en vervoer is de enige sector waar de CO2-uitstoot blijft groeien. Momenteel maakt de CO2-uitstoot van het verkeer over de weg 23% uit van de totale CO2 uitstoot. Tussen 1990 en 2010 is de CO2-uitstoot van het wegverkeer met 30% toegenomen, blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving. Ambitieuze Europese regelgeving voor de uitstoot van auto’s is de meest effectieve manier om de grootste CO2-uitstoot te reduceren.

Snelle vergroening wagenpark
Europese lease- en verhuurmaatschappijen, verenigd in Cleaner Car Contracts zorgen voor een snelle vergroening van het wagenpark en klimaatwinst. Niet alleen tijdens de leaseperiode maar ook als zij daarna op de tweedehands markt worden verkocht.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,