RSS

Waterfilter van 4 euro voor ontwikkelingslanden

Fernando Mazariegos, een scheikundige uit Guatamala, is 10 jaar lang op zoek geweest naar een manier om schoon drinkwater te verstrekken aan hulpbehoevende gebieden. Om die reden ontwierp hij een keramische waterfilter die gemaakt wordt met lokale materialen.   

Na enkele aanpassingen is Susan Murcott van MIT de 4 euro filters gaan verdelen in het noorden van Ghana waar dagelijks 1,5 miljoen mensen gebrek hebben aan schoon drinkbaar water. Vandaag de dag, na 9 jaar inspanning, maakt het project een groot verschil in het verminderen van ziektes en het creëren van werkgelegenheid in arme gebieden.

waterfilterWerking
De keramische filter is gemaakt van klei en een brandbaar materiaal zoals bijvoorbeeld rijstvliezen. Wanneer de klei wordt gebakken brandt het brandbare materiaal volledig weg, waardoor een heleboel minuscule gaatjes ontstaan die bacteriën, sediment en andere microbes filteren.

Groot succes
Ron Rivera, van ‘Potters for Peace’, begon de filters te vervaardigen in kleine micro-ondernemingen die hij had opgericht in Latijns-Amerika, Azië en Afrika. Ondertussen bestaan er fabrieken op 52 locaties in 31 landen waaronder China, Ghana en Zuid-Afrika die al meer dan 300.000 filters produceerden.

drinking_water_afrika

De fabriek in Ghana, die twee jaar geleden gebouwd werd, produceert momenteel op volle kracht en heeft al meer dan 100.000 mensen in het gebied voorzien van drinkbaar water. De werkelijke kosten van de filters is eigen 7 euro, maar het productiebedrijf, opgezet door Murcott, verkoopt ze voor 4 euro aan de lokale inwoners.  Voor sommige Ghanezen is zelfs dit nog te prijzig aangezien velen van hen minder dan een dollar per dag verdienen.  Gelukkig kopen humanitaire organisaties geregeld de filters in om ze dan gratis te verdelen onder de bevolking.

Betaalbare filter
Ghana is één van de meest vervuilde gebieden in de wereld en volgens Murcott: “ heeft het de vijfde slechtste graad van sanitaire voorzieningen in de wereld.” Openbare ontlasting en sluikstorten leiden uiteraard tot verontreinigd water.  Maar elke betaalbare filter wordt gebruikt om water te zuiveren dat anders ondrinkbaar zou blijven.

Ook werden er enkele sanitaire voorzieningen gebouwd, onder leiding van Murcott met een team van MIT en vrijwilligers uit Ghana, om het water verder te reinigen. Het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost, maar dankzij de inspanningen van haar team hebben mensen nu toegang tot veilig, schoon drinkwater.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,