RSS

Nieuwe uitvinding op het gebied van zonne-energie met glazen dakpannen

SolTech Energy, een Zweeds bedrijf gespecialiseerd in zonne-energie, heeft met hun glazen dakpannen een nieuw en uniek huisverwarmingssysteem ontwikkeld. Deze fraai uitziende dakpannen verwarmen je huis én geven je dak een mooie look.

glazen-dakpannen-1

Een paar jaar geleden werd het idee van SolTech al geselecteerd en genomineerd door een jury, samen met 9 anderen, als “Hottest Material Innovation” van het jaar. Eveneens werden de dakpannen bekroond met een gouden medaille van de jaarlijkse Noordelijke bouwbeurs Nordbygg. “De winnende inzending combineert een aantrekkelijk ontwerp met essentiele functies voor schone en duurzame energie” zei de voorzitter van de jury, doctorandus Bengt Toolanen.

De dakpannen, vervaardigt van gewoon glas, hebben hetzelfde gewicht als normale dakpannen. Het systeem warmt geen water of vacuümpijpen op – zoals bij vele huidige systemen – maar schone lucht. De dakpannen worden geïnstalleerd bovenop een zwart nylon doek, waaronder luchtsleuven worden gemaakt. De zwarte ondergrond absorbeert de hitte van de zon en hierdoor begint de lucht te circuleren. De warme lucht wordt dan gebruikt om water op te warmen, wat vervolgens kan worden op het verwarmingssysteem van het huis via een accumulator.

glazen-dakpannen-2

Gedurende het hele jaar zullen de energiekosten dalen, zelfs tijdens gure winterdagen en ‘s nachts. Dat is wat het systeem zo bijzonder maakt. Het heeft namelijk de capaciteit om warmte op te slaan in de isolerende luchtlagen onder het doek, waardoor geen enkele warmte verloren gaat. Het SolTech Energie-systeem genereert ongeveer 350 kWh hitte per m2, afhankelijk van het klimaat, de windstreek en de helling van het dak.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,