RSS

Nieuw software kan zonne-energieparken super efficiënt maken

Siemens is jaren bezig geweest met het ontwikkelen van software om zonneparken vele malen efficiënter te maken dan nu al het geval is. Onlangs kondigde Siemens aan dat ze deze software nu beschikbaar gaat stellen voor alle zonne-energiebedrijven zodat iedereen er baat bij heeft.

Op dit moment, wanneer bedrijven een zonnepark willen aanleggen, kunnen ze met de oude software maar enkele ontwerpen maken en onmogelijk alle details berekenen die belangrijk zijn voor het project. Bovendien is deze aanpak tijdrovend en niet bijzonder doeltreffend. Met de nieuwe software van Siemens, ‘PVplanet genoemd, kunnen projectontwikkelaars tot 80 % meer tijd besparen en bovendien uit meer dan 100 voorbeelden het beste ontwerp kiezen voor hun zonnepark.

In een handomdraai berekent het programma weercondities, de optimale locatie, bouwkosten en de voorspelde winst van het project. Het geeft ook weer hoe de panelen onderling dienen worden geplaatst en de ideale stand voor elk paneel. Siemens bevestigt dat het reeds een testproject heeft uitgevoerd. Hierbij werden de kosten voor energieopwekking met 6% verminderd en het rendement werd met 350 megawattuur per jaar verhoogd.

De software maakt het mogelijk om een project zo zorgvuldig uit te stippelen dat dit niet enkel lagere kosten betekent voor projectontwikkelaars, dus een betere investering, maar ook meer groene energie voor onze planeet. Siemens ontwikkelde de software samen met het Fraunhofer Instituut voor Technologische en Wetenschappelijke Wiskunde (Duitsland) en heeft het voorbije jaar de software verbetert waardoor investeerders nu ook een risico- berekening kunnen maken.

Het bedrijf is ervan overtuigd dat het projectontwikkelaars kan helpen – van kleine ondernemingen tot megabedrijven – om efficiënte en kosteneffectieve zonneparken te bouwen die zowel de planeet als investeerders ten goede komt.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,