RSS

India wil 400.000 megawatt aan zonne-energie

Ladakh, een van de meest afgelegen gebieden in het noorden van India, ontdekt de voordelen van zonne-energie. De Indiase overheid heeft grootste plannen en investeert in zonnecentrales.

De keukenmedewerker van de Jawahar Navodiya Vidyalya-school in de koude, hooggelegen woestijn in het noordwesten van India is blij met de komst van het gloednieuwe kooksysteem op zonne-energie. Hij en zijn collega’s moeten elke dag voor 570 studenten en stafleden de catering verzorgen. Het zonnesysteem dat ook voorziet in warm water tijdens het koude seizoen, spaart de school algauw drie gasbidons per dag uit.

Jigmet Takpa, projectleider van het Agentschap voor Hernieuwbare Energie in Ladakh, dat dit jaar al verschillende kooksystemen op zonne-energie in Ladakh installeerde, zegt dat de school hiermee 16.000 euro per jaar uitspaart.

Normaal gebruiken de mensen in deze dorre regio dieselgeneratoren voor hun verlichting en kerosine of hout om te koken en water te verwarmen. “Dat is niet alleen vervuilend voor de atmosfeer maar is ook duur door het transport. Brandstof en hout moeten aangevoerd worden, Ladakh ligt erg afgelegen en het terrein is er ruig”, zegt Shahid Wani, hoogleraar milieuwetenschappen aan de Universiteit van Kasjmir.

“De regio investeert in een groot netwerk van zonne-energiecentrales. Dat is niet alleen goed voor de plaatselijke energievoorzieningen maar ook voor die van andere regio’s in India”, zegt Takpa.

Het ministerie voor Hernieuwbare Energie in India heeft 63 miljoen euro uitgetrokken voor de investering in zonne-energie in de regio van Ladakh. Ladakh is met zijn 320 zondagen per jaar een van de meest geschikte regio’s voor de opwekking van hernieuwbare energie.

“Elke vierkante meter heeft een potentieel van 1200 watt aan zonne-energie, het hoogste in heel India”, zegt Lakpa. De Indiase overheid wil in de periode 2030-2050 naar 400.000 megawatt zonne-energie. Een vierde daarvan moet van Ladakh komen.

Athar Parvaiz

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,