RSS

Nieuw museum gaat plaats bieden aan grootste Maya verzameling

do, feb 20, 2014

Kunst en Cultuur

De sfeer opsnuiven van het oude Maya-rijk in Guatamala-Stad, binnen enkele jaren is dit weer mogelijk. De Harry Gugger Studio en ontwerpstudio Over,under hebben samen het nieuwe museum ‘Museo Maya de America’ ontworpen. Dit museum zal de grootste verzameling van Maya-oudheden huisvesten in Centraal-Amerika.

Drijvende expositieruimtes met veel natuurlijk licht aan de rand van het welige Aurora park en gelegen middenin een dicht bos, komt het monolithische museum te liggen, geïnspireerd op de architectuur van de oeroude Maya-tempels.

museo-maya-de-america2

De architecten hebben in het ontwerp koepelachtige dakopeningen gemaakt met mooie grote open binnenplaatsen die zorgen voor natuurlijk daglicht en ventilatie in de met steen beklede structuur.

Het hele museum bestaat uit twee op elkaar gestapelde structuren: een grote monolitische vorm bovenop een fragmentarische sokkel. Op deze manier wilden de architecten een abstract design creëren dat verwant is met zowel de Pré-Columbiaanse architectuur als de aangrenzende stad. De 8 verdiepingen zijn met elkaar verbonden via een grote opening in het midden van het trappenhuis die zich uitstrekt van het grote dakterras tot helemaal beneden aan de ondergrondse parkingsgarage.

museo-maya-de-america3

Deze grote opening, de Cenote, ligt in het hart van het museum en is gebaseerd op de natuurlijke bovengrondse waterpoelen in Yucatan, die een heilige betekenis hadden binnen de Maya-cultuur. Binnenin het museum worden de drijvende expositieruimtes en doorgangszones verbonden met elkaar in een ritmisch op een dambord gelijkend patroon.

Traditionele Maya-technieken hand in hand met hedendaagse gewoonten. Doordat het museum ‘in de lucht zweeft’, wordt het grondoppervlak maximaal benut voor interactie met het publiek. Het vloeit als het ware samen met de natuurlijke omgeving. Het museum bevindt zich in de grote monolithische kubus terwijl het dak toegankelijk is voor het grotere publiek. Het uitgestrekte dakterras biedt plaats aan sculpturale tuinen, outdoorgalerijen, verschillende prachtige uitkijkpunten over Guatemala-Stad en een restaurant. Allemaal bereikbaar via de Cenote.

museo-maya-de-america4

Tevens zal het gebouw een middelpunt vormen voor een cultureel centrum dat ook een kindermuseum en het museum voor moderne kunst zal herbergen, zodat het een ontmoetingsplaats wordt voor zowel toeristen als lokale inwoners.

Het grote oppervlak van het dakterras zal ook regenwater opvangen dat, volgens traditionele Maya-techieken, via een reeks kanalen wordt geleid naar de Cenote voor hergebruik. Op deze manier draagt het museum zijn steentje bij aan het verbeteren van het milieu door middel van waterrecyclage. Naar verwachting is het museum in 2017 helemaal klaar.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,