RSS

VS gaat ivoorhandel structureel aanpakken

vr, feb 14, 2014

Wetenschap en Natuur

Het Witte Huis kondigt een nieuwe nationale strategie aan tegen de handel in wilde diersoorten. Er komt in de Verenigde Staten onder meer een bijna totaalverbod op de handel in ivoor.

De nieuwe regels maken het illegaal om ivoor in welke vorm dan ook in de VS in te voeren, terwijl de export en binnenlandse herverkoop aan bijzonder strikte regels is onderworpen.

Het was ook vroeger al niet toegelaten om in ivoor te handelen in de VS, maar de wetgeving was erg ingewikkeld en werd door de politiediensten niet altijd correct opgevolgd. Nu is de import van alle ivoor verboden, ook van bijvoorbeeld antieke beeldjes in ivoor. Daarmee wordt een belangrijk achterpoortje gesloten voor smokkelaars die nieuw ivoor voor antiek lieten doorgaan.

Export en binnenlandse handel is verboden, behalve in het geval van “bona fide antiquiteiten”. Daarbij moet de verkoper voortaan bewijzen dat het ivoor aan alle wettelijke criteria voldoet. Vroeger was het aan de staat om te bewijzen dat ivoor illegaal werd verkocht. Ook blijft het voor sportjagers mogelijk om trofeeën mee te brengen uit Afrika. Die bepalingen stuiten op onbegrip bij milieubewegingen, die een volledig verbod op alle handel bepleiten.

“De VS zullen de wereldwijde inspanningen blijven leiden om de meest iconische dieren ter wereld te beschermen en onze natuurlijke rijkdommen te bewaren voor volgende generaties”, stelt het Witte Huis. “We hopen dat andere landen ons zullen volgen op de Internationale Conferentie over de Illegale Handel in Wilde Soorten in Londen deze week.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,