RSS

Torenflat met verticaal bos midden in de stad

‘s Werelds eerste ingenieuze verticale bos is bijna klaar. ‘Bosco Verticale’ bevindt zich in Milaan en is ontworpen door Boeri Studio als antwoord op de vraag hoe we steden met een groeiende bevolking toch goed kunnen ‘vergroenen’.

verticaal-bos-milaan-2

Nu een groot deel van de bouwstellages zijn verwijderd kunnen we op de nieuwe foto’s de bijna voltooide residentiële torenflats zien. Bijna 100 verschillende soorten bomen en struiken omringen de buitengevel.

Je kan het je vast al voorstellen: Je zit hoog boven de stad lekker te ontspannen in het zonlicht gedempt door een mooi bladerdak, de frisse lucht diep inademend, gefilterd door het microklimaat van het verticale bos. De voltooiing van het bos wordt verwacht in de vroege zomer van 2014 en ze hebben ook al een aanvraag voor het LEED Gold certificaat ingediend. LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) is een Amerikaans beoordelingssysteem dat punten toekent aan gebouwen, huizen en buurten voor het ontwerpen, bouwen en onderhouden op een ecologische en energie-efficiënte manier.

verticaal-bos-milaan-3

Meer groen in de stad
Elk gebouw biedt ruimte – uitgedrukt in het aantal bomen, struiken en mossen- aan 10.000 m2 bos. Dit houdt in 480 grote en middelgrote bomen, 250 kleine bomen, 11.000 planten en 5.000 struiken. Het water wordt gerecycleerd en irrigeert de vegetatie en geïntegreerde zonnepanelen leveren stroom.

Op het gebied van huisvesting biedt elk torengebouw 50.000 m2 woonruimte. De kleinste flat is 65 m2 en omvat een klein bosterras, en de grootste flat telt 450 m2 met een terras van ongeveer 80 m2.

verticaal-bos-milaan-4

De architecten kijken vol verwachting uit naar de volgende fase de bewoners eindelijk hun intrek gaan nemen. Iedere plant is door botanisten uitgekozen om te kunnen gedijen in zijn specifieke omgeving en microklimaat binnen het geheel. Dolce Vita Homes heeft in samenwerking  met Coima Image het interieur van de flats ontworpen. Residenze Porta Nuova doet de marketing van de flats en ze hebben al mooie brochure beschikbaar.

Stedelijke bebossing zou een algemeen begrip kunnen worden wanneer toekomstige ontwikkelingen dit vernieuwende idee gebruiken om tegelijkertijd de biodiversiteit te verhogen en inspirerende stadswoningen te ontwikkelen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,