RSS

De Fairtrade wijnen van Mandela’s dochter en kleindochter

In 2010 begonnen Makaziwe en Tukwini Mandela, dochter en kleindochter van Nelson Mandela, aan het verwezenlijken van een droom: een eigen wijnbedrijf. Met wijnen gemaakt in de beste tradities van hun koninklijke Thembu voorouders. Die droom is uitgekomen: House of Mandela maakt nu al een aantal jaar met succes ‘royale’ wijnen in de Weskaap.

De Mandelas stammen direct af van de koninklijke familie van Thembu Land die daar al in de 18e eeuw regeerde. Het Thembu volk is vredig, respectvol, warm en kent een sterk gemeenschapsgevoel. Ook de Mandelas hechten veel waarde aan de Thembu tradities en de gemeenschap, die zelfs wordt gezien als een verlengstuk van de familie.

Hart openen
Het zijn deze waarden die Makaziwe en Tukwini in hun wijnen willen laten spreken. Makaziwe: “Wij geloven sterk in bescheidenheid, integriteit en het idee dat problemen effectiever aangepakt kunnen worden als we onze harten en hoofden openen voor anderen. Het zijn deze eeuwenoude tradities die ons ertoe geleid hebben wijnen te gaan maken die zulke belangrijke waarden weerspiegelen.” De wijnen vertellen het verhaal van the Royal House of Mandela en de Regenboog Natie Zuid-Afrika.

Ontdekt
Het bijzondere verhaal en de wijnen werden vorig jaar ontdekt door twee Nederlandse vrouwen: Yvonne Klaassen en Alexandra Pouderoyen, wijninkoopsters van respectievelijk Superunie en PLUS. Klaassen: “We hebben het bedrijf in 2013 bezocht en waren onder de indruk van zowel de mensen als de wijnen. Vanaf de oogst in januari 2013 zijn we gezamenlijk bezig geweest met het samenstellen van de perfecte wijnen voor de Nederlandse markt.”

Duurzaam en Fairtrade
De wijngebieden van Zuid-Afrika hebben de grootste biodiversiteit ter wereld. House of Mandela bewaakt deze diversiteit actief en werkt met respect voor de natuur en het land, net zoals hun voorouders. Ook zijn de wijnen Fairtrade gecertificeerd. Peter d’Angremond, directeur Stichting Max Havelaar: “We zijn verheugd dat de House of Mandela wijnen nu ook beschikbaar zijn voor Nederlandse consumenten en ze hiermee kunnen bijdragen aan betere werk- en leefomstandigheden voor de wijnboeren in Zuid-Afrika, hun werknemers, hun families en de hele gemeenschap.” Een deel van de opbrengst komt ten goede aan de ontwikkelingsorganisaties House of Mandela Family Foundation en de Africa Rising Foundation.

Verkrijgbaarheid
Er zijn in Nederland vier wijnen verkrijgbaar uit de Thembu Collection van House of Mandela: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot en Pinotage. Boni, Coop, Deen, Hoogvliet, Jan Linders, Nettorama en PLUS supermarkten verkopen elk een of meer van deze wijnen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,