RSS

SP presenteert maatregelen om invloed bankenlobby terug te dringen

De SP wil strengere regels voor lobbyisten. Vandaag presenteert SP-Kamerlid Arnold Merkies vier concrete maatregelen om de macht van de bankenlobby in te perken. ‘Wij willen een nieuwe kredietcrisis voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er strengere regels gaan gelden voor banken die hebben gegokt met andermans geld. De lobby van de financiële sector houdt deze voorstellen nu vaak tegen.

Volgens Arnold Merkies heeft het kabinet te weinig oog voor de invloed van lobbyisten. Zo werd vorige week nog het voorstel voor het verplicht scheiden van risicovolle activiteiten vergaand afgezwakt, door flinke druk van de bankenlobby. Merkies: ‘In de kabinetsvisie op de bankensector wordt met geen woord gesproken over de bankenlobby. Een gemiste kans.’

De SP wil met de volgende voorstellen de invloed van lobbyisten inperken:

1. Toevoeging van een lobbyparagraaf aan wetsvoorstellen:
Doel is om inzichtelijk te maken welke lobbyisten betrokken zijn geweest bij het opstellen van regulering en welk effect dit heeft gehad op wetgeving. Dit voorstel komt tegemoet aan de wens van het kabinet om de belangenverstrengeling tussen toezichthouders en de bancaire sector te voorkomen (regulatory capture), en betekent de uitvoering van aanbeveling 18 uit het rapport van commissie De Wit I.

2. Bijhouden van contact tussen toezichthouders en bankenlobby
Op dit moment is het contact dat banken aan de ene kant, en toezichthouders (DNB en AFM) en het ministerie van Financiën aan de andere kant, onvoldoende transparant. In de VS wordt door toezichthouders in de financiële sector (SEC en CFTC) informatie publiek gemaakt over bijeenkomsten die hebben plaatsgevonden met betrekking tot de organisatie, aanwezige personen en het onderwerp van gesprek. Naar Amerikaans model zou zo’n systeem ook in Nederland ingevoerd kunnen worden.

3. Aanscherpen van de internationale lobbyrichtlijnen
Internationale lobbyrichtlijnen moeten worden aangescherpt en ook worden nageleefd. Onderzoek van SOMO wijst uit dat Nederlandse banken niet volledig rapporteren over hun lobbyactiviteiten volgens de internationale standaarden (GRI-richtlijnen). Om de kwaliteit van de rapportage te garanderen moeten daarom externe controleurs worden aangesteld. Daarnaast dienen de richtlijnen te worden uitgebreid, zodat zij van toepassing zijn op álle lobbyactiviteiten van banken.

4. Instellen van een ‘cooling-off’ periode voor beleidsmakers en politici
Om belangenverstrengeling tegen te gaan, dient er een ‘cooling-off’ periode te worden ingesteld voor politici en beleidsmakers die werkzaam zijn geweest op een bepaald onderwerp en vervolgens in het bedrijfsleven een functie willen bekleden op hetzelfde terrein. Voor alle medewerkers van Europese instellingen is een dergelijke cooling-off periode al van kracht.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,