RSS

Fukushima wil volledig overstappen op duurzame energie

De Japanse provincie Fukushima heeft de wens geuit om tegen 2040 volledig over te schakelen op hernieuwbare energie.

Drie jaar nadat een aardbeving de enorme tsunami veroorzaakte die tot de kernramp in Fukushima leidde, zijn Japanse regio’s volop op zoek naar mogelijkheden om over te schakelen op duurzame energie.

Tijdens de derde Community Power Conference die afgelopen weekend werd gehouden in Fukushima uitte de burgervader van deze regio met twee miljoen inwoners, de wens dat regionale initiatieven ertoe kunnen leiden om het gebruik van fossiele brandstoffen binnen 25 jaar af te bouwen. Hij wil namelijk dat Fukushima tegen 2040 volledig overgeschakeld is op hernieuwbare energiebronnen.

Positieve stap
De beslissing wordt algemeen gezien als een positieve stap in de richting van duurzame energie in een land waar de nationale overheid voorstander van kernenergie blijft, ondanks het wijdverbreide wantrouwen in de nucleaire technologie en de regelgeving in de sector.

“De bottom up aanpak is bemoedigend om te zien”, zegt Stefan Schurig van World Future Council. “Regio’s, steden en hun burgemeesters nemen initiatief om strategieën te ontwikkelen die naar honderd procent hernieuwbare energie moeten leiden, en dat terwijl de overheid zich klaarmaakt om de kernreactoren opnieuw te starten”. De Japanse premier Shinzo Abe blijft namelijk vooralsnog vastberaden om de nucleaire installaties, die na de ramp in 2011 werden gesloten, opnieuw op te starten.

Een recente studie toonde aan dat 53 procent van de Japanners voorstander is van een geleidelijk kernuitstap en dat 23 procent een onmiddellijke stopzetting verkiest.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,