RSS

Herstel bedrijvigheid eurozone wordt breed gedragen. En wint aan kracht.

ma, feb 3, 2014

Economie en Ondernemen

De activiteit in de industrie van de eurolanden is in januari verder aangetrokken. Daarbij vertonen Spanje en Italië een sterk herstel, terwijl de groei in Duitsland versnelde tot het hoogste peil in bijna 3 jaar. Dat meldde het Britse onderzoeksbureau Markit maandag.

De inkoopmanagersindex waarmee Markit de activiteit in de industrie van de eurozone meet, ging in januari van 52,7 naar 54. Dat is de hoogste stand in 32 maanden. De graadmeter kwam ook een fractie hoger uit dan eerder gedacht. Bij een voorlopige schatting werd een stand van 53,9 gemeld. Een uitslag hoger dan 50 wijst op groei van de industrie.

Het herstel kwam mede door de aanhoudend sterke prestatie van de Duitse industrie. De graadmeter voor Europa’s grootste industrie ging deze maand van 54,3 naar 56,5, eveneens het hoogste niveau in 32 maanden.

Spaanse economie
Daarnaast klom de index voor de Spaanse industrie (52,2) naar de hoogste stand in ruim 3,5 jaar. Het herstel leidt daar voor het eerst sinds 2010 ook tot meer werkgelegenheid in de industrie. Daarbij namen de prijzen voor grondstoffen voor het eerst in 5 maanden af, waardoor bedrijven de prijzen van hun producten ook konden verlagen. Hierdoor verbetert de concurrentiepositie van de Spaanse fabrieken.

Ook de Italiaanse industrie toonde in januari weer een sterke groei, zo bleek uit de inkoopmanagersscore van 53,1. In Frankrijk (49,3) was opnieuw sprake van krimp, maar die viel volgens een nieuwe schatting wel beperkter uit dan eerder werd gedacht.

Buiten de eurozone bleef de ontwikkeling van de Britse industrie sterk. De inkoopmanagersindex zakte weliswaar van 57,2 naar 56,7, maar blijft wijzen op een flinke groei.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,