RSS

Inwoners weren met succes Monsanto uit hun stad

Inwoners van een Argentijns stadje hebben een belangrijke overwinning behaald tegen biotechnologiereus Monsanto. De rechtbank veegde de bouwvergunning voor de nieuwe fabriek in hun stadje, een van de grootste Monsanto-fabrieken voor ggo-maïszaaigoed, helemaal van tafel.

De rechtbank zegt dat de bouwvergunning voor de fabriek in Malvinas Argentinas, in de provincie Córdoba, ongrondwettelijk is. Een vergunning is pas mogelijk als een milieu-impactstudie is uitgevoerd en een openbaar onderzoek heeft plaatsgevonden, concludeert de rechter.

De installatie moest een van de grootste Monsanto-fabrieken voor maïszaaigoed worden. Monsanto is een van de belangrijkste producenten van genetisch gemodificeerde zaden (ggo-zaden) ter wereld.

Blokkades
Malvinas Argentinas, een stadje van 15.000 inwoners, verzet zich fel tegen de komst van de fabriek. Inwoners blokkeren al vier maanden de toegang tot de bouwplaats door middel van vijf kampen. De werken werden in oktober stilgelegd.

In Malvinas Argentinas kent iedereen wel iemand met ademhalingsproblemen of allergieën. Die doen zich voor wanneer de landbouwvelden van Córdoba, een van de grootste producenten van transgene soja in het land, met Roundup worden besproeid, een glyfosaat-herbicide van Monsanto. Artsen melden een toenemend aantal gevallen van misvormingen bij baby’s en kanker. De inwoners gaan door met hun blokkades. De juridische weg is nog lang, zeggen ze.

Fabiana Frayssinet

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,