RSS

De moderne hangende tuinen van Babylon zijn ook indrukwekkend

Singapore beroemt zichzelf op zijn groendenkend beleid. Met een goed openbaar vervoersnetwerk, een krachtige waterwinnings- en zuiveringsinfrastructuur, en een belofte om CO2-uitstoten te verminderen met 30% in de komende 2 decennia, is de eiland-stadsstaat een pionier in duurzame ontwikkeling in Zuidoost-Azië en ver daarbuiten.

parkroyalhotel4

Het is meer dan enkel maar een toeristische trekpleister, Singapore bewijst met haar aanpak dat het echt “een stad in de tuin” is. Deze groene ambities komen onder meer tot uitdrukking in het schitterende staaltje architectuur van het Parkroyal Hotel in Pickering Street, een wolkenkrabbercomplex op zonne-energie, onderbroken door een lapje tropisch bos.

parkroyalhotel2

De tuinen van Babylon in een modern kleedje
Het gehele gebouwencomplex is opgetrokken op een breed betonnen podium verborgen vanaf de straat door een reeks zuilen. Gebeeldhouwd in prefab beton, wat lijkt op uitgehouwen gesteente, is het de geologische onderlaag die de tuinen en gebouwen erboven ondersteund . De zuilen schieten omhoog door het binnenste van het podium en komen aan de top weer naar boven. Ze hijsen de torenflats omhoog en creëren zo een grote ruimte die de 367 hotelkamers scheidt van de grondstructuur.

parkroyalhotel3

Het uitgebreide dakterras biedt een spectaculair zicht op de biodiversiteit van Singapore’s landschap. Hierboven worden zwembaden ingebed in betonnen groeves en houten “vogelkooien” worden vrijdragend over de richel gehangen. Hangende tuinen bungelen in de lucht zo de gevels van de hoteltorens omarmend. De planten filteren het licht dat de kamers binnenkomt en zorgen bovendien voor afkoeling.

Vernuftig design en groene technologie
Ontworpen door WOHA, een architectenbureau in Singapore, is het Parkroyal “hotel en kantoor in een tuin” gelegen op een smal perceel waarvan je zicht hebt op Singapore’s zakendistrict en gesitueerd tegenover een groen parklandschap nabij de rivieroever. De betonnen wolkenkrabbers, die een echo zijn van degene die in de verte oprijzen uit de binnenstad, hangen boven een groene zone van in elkaar vervlochten flora en palmbomen die goed gedijen in het tropische klimaat. De vegetatie is geworteld in gebogen terrassen die op zichzelf bevestigd zijn aan de glazen voorgevels. “Het project is een studie naar hoe we niet alleen het groen kunnen behouden in een stedelijk torenhoog stadscentrum maar ook hoe we dit kunnen bevorderen op een opvallend architecturale, integrale en duurzame manier” zegt één van de architecten van WOHA.

parkroyalhotel5

Het Parkroyal is een baken van duurzaamheid in één van ‘s werelds grootste pionier-steden op het vlak van groene, duurzame technologie . Het is ook een goed voorbeeld van hoe ‘green design’ niet moet inboeten in vorm om zijn doelen te bereiken! Een nieuw icoon binnen het ecologische bouwen!

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,