RSS

Windenergie redding voor koude Amerikaanse staten

di, jan 14, 2014

Wetenschap en Natuur

Windenergie hield in verschillende Amerikaanse staten elektriciteitsnetwerken overeind tijdens de extreme koudegolf van de voorbije week. Windmolens hielpen mee de piekende energievraag op te vangen, en de druk op andere energiebronnen te verlichten.

Een koudegolf leidt automatisch tot een sterk verhoogde energievraag, maar de koude was zo intens dat sommige conventionele centrales het lieten afweten. Windenergie bleek voor verschillende staten soelaas te brengen, en voldoende stroom te produceren om een uitschakeling van het netwerk te vermijden.

In onder meer Texas, Nebraska en New England leverde de productie door windmolens het kritieke verschil waardoor de operatoren van de netwerken vraag en aanbod in evenwicht konden brengen. Bovendien kon dankzij de energie uit wind meer aardgas gespaard worden voor gebruik bij verwarming van huizen.

Op de ochtend van 6 januari kreeg het Nebraska Public Power District (NPPD) bijvoorbeeld te maken met een historische recordvraag aan stroom. Windenergie, goed voor 216 megawatt, hielp volgens de netwerkbeheerder om aan die vraag te voldoen. NPPD besloot daardoor de gascentrales niet op te starten, omdat de koudegolf de prijs van gas verdrievoudigd had.

In Texas, waar verschillende conventionele centrales niet konden ingeschakeld worden, was de rol van windenergie nog belangrijker. In de staat waren meer dan verschillende centrales uitgeschakeld voor onderhoud, en lieten nog andere centrales het onverwacht afweten. De windmolens in de staat, met een totale capaciteit van 2000 megawatt, hielden het stroomnet overeind.

“De voorbije dagen zijn een sterke herinnering dat windenergie een cruciale rol speelt in de diversificatie van onze energiemix”, zegt de Amerikaanse Windenergievereniging (AWEA). “Windenergie verbetert de betrouwbaarheid van de stroomvoorziening en vermindert de kosten voor gezinnen en bedrijven.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?