RSS

Fiets steeds populairder in Latijns-Amerika

wo, dec 18, 2013

Wetenschap en Natuur

In steeds meer landen in Latijns-Amerika stappen mensen op de fiets, blijkt uit een rapport van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank over duurzaam transport.

Bogotá, de hoofdstad van Colombia, is een van de populairste fietssteden in Latijns-Amerika. Over fietsers denken de inwoners echter verschillend, staat te lezen in Biciciudades 2013, een studie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) over duurzaam transport. Sommige mensen zien de fiets nog als een symbool van een lage sociaaleconomische status.

Volgens de IDB gebruikt 0,4 tot 10 procent van de inwoners van Latijns-Amerikaanse steden de fiets als belangrijkste transportmiddel. Van de onderzochte steden, voert Cochabamba in Bolivia de lijst aan. Tien procent van de bevolking gebruikt daar de fiets. Daarna volgen La Paz (ook in Bolivia) en Ascunción, de hoofdstad van Paraguay, met 5 procent. Dit zijn allemaal middelgrote steden met 100.000 tot 2 miljoen inwoners.

In de grote steden Santiago (Chili) en Mexico-Stad, gebruikt 3 procent van de bevolking de fiets als belangrijkste vervoermiddel. Daarna volgen Buenos Aires (de hoofdstad van Argentinië), en Bogotá met 2 procent. Bogotá telt 376 kilometer fietsstroken en 120 kilometer recreatieve fietspaden. Sommige straten zijn op zon -en feestdagen afgesloten voor autoverkeer.

Het Secretariaat voor Mobiliteit van het Hoofdstedelijk District, schat dat er in Bogotá dagelijks zo’n 450.000 fietstochtjes worden gemaakt. De stad telt 8 miljoen inwoners. De meeste fietsers zijn op dit moment nog te vinden onder handwerkslieden en fabrieksarbeiders. Daarna volgen studenten en mensen met een laag inkomen.

De recreatieve fietspaden dateren uit 1974 en worden elke zondag door ongeveer een miljoen mensen gebruikt. “Ik fiets er elke zondag”, zegt rechtenstudente Carolina Mejía.” Carlos Cantor, een 58-jarige communicatiespecialist in Bogotá, zegt dat hij dagelijks 43 kilometer fietst. “Het gaat snel, omdat je het drukke verkeer kunt omzeilen. Op sommige plaatsen geniet ik zelfs van de stilte en het groen.”

Estrella Gutiérrez

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?