RSS

Vertrouwen woningmarkt herstelt flink

Het vertrouwen op de Nederlandse woningmarkt is deze maand voor de 12de maand op rij hoger dan de voorgaande maand. Dat zegt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag op basis van eigen onderzoek.

De Eigen Huis-marktindicator, die de belangenorganisatie met de TU Delft maakt, komt in december uit op 83 punten, 2 punten meer dan in november. ,,Het verlies aan vertrouwen onder consumenten sinds het begin van de crisis is daarmee zo goed als ingelopen”, stelt VEH.

Een jaar geleden stond de indicator nog op 51 punten. Bij 100 punten is het consumentenvertrouwen in de woningmarkt neutraal.

Volgens de onderzoekers blijkt het stijgende sentiment mede uit de groeiende huizenverkoop. In november verwisselden 10.576 woningen van eigenaar, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Kadaster. Dat is een toename van 7,6 procent vergeleken met dezelfde maand vorig jaar en 6,5 procent meer ten opzichte van oktober.

,,De relatieve politieke rust heeft de koopwoningmarkt goed gedaan”, zegt Rob Mulder, directeur bij VEH. Volgens hem zijn huizenkopers nog wel onzeker over de ontwikkeling van de koopkracht, de hypotheekrente, de werkloosheid en de economie.

De rust staat dinsdagavond op het spel als de Eerste Kamer stemt over de Wet Maatregelen Woningmarkt, benadrukt Mulder. Deze wet regelt onder meer de afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de verhuurdersheffing. ,,Wordt de wet niet aangenomen door de Eerste Kamer, dan ontstaat opnieuw onzekerheid rond de woningmarkt.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?