RSS

Europese bedrijvigheid groeit door

ma, dec 2, 2013

Economie en Ondernemen

De industriële bedrijvigheid in de eurozone is ook in november toegenomen. De groei is zelfs weer iets aangetrokken ten opzichte van oktober. Dat meldde het Britse marktonderzoeksbureau Markit maandag op basis van definitieve cijfers.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurolanden kwam vorige maand uit op 51,6, tegen 51,5 in een voorlopige raming. In oktober daalde de graadmeter naar een stand van 51,1. Een indexstand boven de 50 wijst op groei in de sector, een lagere uitslag wijst op krimp. De cijfers zijn iets beter dan verwacht.

Duitsland
Duitsland blijft een belangrijke groeimotor voor de industrie in de eurozone. De inkoopmanagersindex steeg daar van 51,1 in oktober naar 52,7 vorige maand. In een eerste raming werd nog een stand van 52,5 gemeld, waarvan economen dachten dat die niet zou worden bijgesteld.

Ook in Italië viel de groei van de industriële sector sterker uit dan eerder was voorzien. In Frankrijk was nog altijd sprake van een krimp, maar die was wel kleiner dan aanvankelijk werd geschat.

Spanje
De Spaanse industrie stelde daarentegen teleur. De inkoopmanagersindex zakte daar tegen de verwachtingen in onder de grens die het verschil aangeeft tussen groei en krimp, en kwam uit op 48,6. De gemiddelde verwachting hier was een stand van 51,1 na 50,9 in oktober.

In Groot-Brittannië, dat geen deel uitmaakt van het eurogebied, trok de groei van de industrie stevig aan. De inkoopmanagersindex steeg daar van een herziene 56,5 in oktober naar 58,4 in november. Die toename is fors sterker dan verwacht. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?