RSS

Werkboek ‘circulaire economie’ ter inspiratie voor het MKB

Het digitale werkboek ‘Guided Choices towards a Circular Business Model’ is onlangs gepresenteerd. Dit werkboek voor bedrijven helpt hen om te ontdekken of de circulaire economie iets voor hen kan betekenen. Het werkboek is bedoeld als bron van inspiratie en ondersteuning voor het MKB. Zoals de titel belooft: ‘bevat het werkboek begeleide keuzes richting een circulair verdienmodel’.

Het werkboek (pdf) is bedoeld als bron van inspiratie en ondersteuning voor het MKB om inzicht te krijgen in wat de circulaire economie voor hen kan betekenen. De kern van het werkboek zijn de keuzes die bedrijven moeten maken tijdens hun zoektocht naar een circulaire business case. Ieder bedrijf is anders en maakt andere keuzes. Het werkboek laat zien dat er meerdere oplossingen zijn voor hetzelfde probleem.

Op basis van de gegeven mogelijkheden kan de best passende oplossing voor ieder bedrijf worden gecreëerd. Het werkboek helpt bij het creëren van bewustzijn, leren over de situatie van je bedrijf en je partners, product (her)ontwerp, het opnieuw vormgeven van de service en hetgeen bedacht is te testen met een berekening met behulp van een verdienmodel.

Economie van de toekomst
De circulaire economie lijkt de economie van de toekomst te zijn. Een economie die nieuwe waarden creëert. Een economie die vandaag producten maakt, die de grondstoffen van de toekomst zijn. Een economie gebaseerd op hernieuwbare energiebronnen. Een economie die verantwoordelijkheid voor mensen, planeet en economie verbindt. Een economie die winstgevend is. Het geeft producenten de kans de waarde en kwaliteit van de prestatie van hun producten aan hun klanten te tonen.

Producten zijn ontworpen voor prestatie en voor hergebruik van alle materialen. De introductie van de circulaire economie leidt tot een nieuwe visie op grondstoffen, energie en vooral op nieuwe manieren van waardecreatie en ondernemerschap. Het is gebaseerd op de principes en ideeën van Cradle to Cradle: afval is voedsel, gebruik hernieuwbare energie en creëer diversiteit. De circulaire economie is een trending topic voor bedrijven en beleid.

Zie ook de lezing over circulaire economie van Herman Wijffels vorig jaar te Lowlands voor Lowlands University.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?