RSS

De Wet van Moore gaat toch door

di, nov 19, 2013

Wetenschap en Natuur

Een recente doorbraak op het gebied van silicium fotonica maakt een explosieve stijging van computersnelheden mogelijk. Fotonica is een technologie die gebruik maakt van licht. De onlangs ontwikkelde techniek stelt onderdelen in staat om door middel van licht met elkaar te communiceren in plaats van met kabels, wat uiteraard super efficiënte elektronica kan opleveren.

Het onderzoeksteam van de University of Colorado – Boulder, geleid door Milos Popovic, laat microprocessors werken met licht in plaats van elektrische kabels. Elektronica wordt zo veel efficiënter door optische communicatie schakelingen te gebruiken die gebruik maken van licht voor de informatievoorziening. Een enkele optische vezel kan bijvoorbeeld duizenden verschillende golflengten tegelijkertijd versturen, waardoor het zogenaamde ‘crosstalk’ wordt geëlimineerd.

In 1965 deed Gordon E. Moore, medeoprichter van Intel, een voorspelling die stelt dat het aantal transistors op een computerchip, en daarmee ook de rekenkracht, om de 18 tot 24 maanden verdubbelen. Ook wel de Wet van Moore genoemd. Het leek er tot voor kort op dat deze wet op haar einde liep, aangezien chips wel kleiner werden maar de snelheid niet overeenkomstig is toegenomen. Maar deze nieuwe doorbraak kan de evolutie van computers weer op het goede spoor brengen.

Vooral omdat deze nieuwe technische ontwikkeling met gebruik van licht heel goed geïntegreerd kan worden in de bestaande technologie zonder dat de elektronische industrie volledig hoeft te veranderen, maakt het extra interessant en spannend. Deze veelbelovende ontdekking zal in de nabije toekomst ongetwijfeld leiden tot nog snellere en compactere computers, telefoons en tablets.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reacties

  1. neenee:

    waarom staat dit op happynews? dit is alleen goed nieuws voor de NSA en AIVD en al hun vriendjes; juist slecht nieuws voor de burger.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?