RSS

6 innovatieve waterfilters voor schoon drinkwater in ontwikkelingslanden

Het wordt hoog tijd dat ook ontwikkelingslanden over voldoende schoon drinkwater kunnen beschikken. Uitvinders, ontwerpers, ingenieurs en visionairs van over de hele wereld doen er alles aan om hier een mogelijkheid voor te vinden.

We hebben al een paar interessante uitvindingen besproken, zoals bijvoorbeeld het waterzuiveringssysteem op zonne-energie van Deepika Kurup, of de verrassend effectieve waterfilter met moringa zaden van Meghan Shean. De ene uitvinding nog innovatiever en goedkoper dan de andere. Zelfs koriander blijkt een goed hulpmiddel te zijn om water te zuiveren.

Met een sterftecijfer van 3,5 miljoen mensen die elk jaar overlijden aan een ziekte door slecht drinkwater, is het huidige drinkwaterprobleem er één van epische proporties. Gemiddeld de helft van alle hospitaalbedden is op ieder willekeurig moment bezet door mensen die lijden aan een ziekte veroorzaakt door een beperkte toegang tot veilig drinkwater, slechte hygiëne of gebrek aan sanitaire voorzieningen.

Er is in ieder geval geen tekort aan beschikbare innovaties, hierbij nog 6 interessante voorbeelden van waterzuiveringssystemen die de ontwikkelingslanden van schoon drinkwater kunnen voorzien.

1.  De Lifestraw
lifestraw

De Lifestraw is een klein sigaarvormig buisje, een echt staaltje van innovatieve techniek. Dit slimme ontwerp, dat hetzelfde werkt als een rietje, zuivert water van mogelijke ziekteverwekkers zoals tyfus, cholera, dysenterie en diarree – en dit alles nog voor het zelfs maar je lippen raakt. De Lifestraw is een goedkope manier om diegenen in nood van schoon drinkwater te voorzien en wordt beschouwd als een icoon van humanitair productontwerp – het nam deel aan Cooper Hewitt’s Design for the Other 90% tentoonstelling, dat producten, architectuur, en technologie presenteert die een positieve en ondersteunende invloed hebben op mensen die het nodig hebben.

2. Keramische waterfilters
keramische-waterfilters

In 2008 kregen UNICEF en het ‘Water en Sanitatie Programma’ (pdf) de “Project Innovation Award”  toegekend van de International Water Association (IWA) voor het leveren van keramische waterfilters aan Cambodja. Deze waterfilters, vervaardigd en verdeeld door de Cambodjanen zelf, zorgden voor een afname van 50% van diarreeziekten sinds ze voor het eerst tewerkgesteld werden in 2002. Ontwikkeld door een gezamenlijke inspanning van WSP en UNICEF, werden de filters gemaakt van gebakken klei waarvan de minuscule poriën van het keramische materiaal klein genoeg zijn om vrijwel alle bacteriën en protozoa te verwijderen. Het ontwerp gebruikt zwaartekracht om het filterproces te vereenvoudigen wat voor een debiet van 1 tot 3 liter per uur zorgt.

3. ‘Cycloclean’ de waterzuiverende fiets
cycloclean

Nippon Basic Company uit Japan lanceerde onlangs de ‘Cycloclean‘, een waterzuiverende fiets  die oorspronkelijk ontwikkeld werd voor gebruik in afgelegen dorpen en rampgebieden.  De Cycloclean benut kinetische energie om water te zuiveren, en gebruikers kunnen met de fiets naar eender welk nabijgelegen waterplaats rijden en hebben zo onmiddellijke schoon drinkwater tot hun beschikking.

4. Life Sack
lifesack

Jung Uk Park, Myeong Hoon Lee, en Dae Youl Lee zijn de industriele ontwerpers achter het vernuftige waterzuiveringsapparaat bekend als de Life Sack. Dit slimme ontwerp zuivert bovendien niet alleen water, het kan ook nog eens dienen als rugzak om granen en ander basisvoedsel te vervoeren. De Life Sack maakt gebruik van de SODIS techniek (waterontsmetting met behulp van zonne-energie): zonnestralen en het thermische behandelingsproces van de zak werken samen om de dodelijke micro-organismen en bacteriën in het water te doden. De zak kan ook makkelijk gedragen worden als rugzak om zich snel en eenvoudig te verplaatsen.

5. Pure Water Bottle filtert water d.m.v. UV-stralen
pure-water-bottle

Op doorreis door Zambia kwam Timothy Whitehead een waterzuiveringsproces tegen dat volgens hem veel beter moest kunnen. Het proces duurde welgeteld 30 minuten en gebruikte chloor- en jodiumtabletten om water te produceren dat weliswaar drinkbaar was, maar verschrikkelijk slecht smaakte. Gemotiveerd om een alternatieve oplossing te vinden, bedacht hij de Pure Water Bottle – een apparaat dat water filtert in 2 minuten door gebruik te maken van 4 micro-waterfilters en een opwindbaar UV-lichtsysteem.  Deze combinatie verwijdert tot 99,9% de onzuiverheden uit eender welke waterbron, dusdanig een waardevolle aanwinst voor mensen in ontwikkelingslanden.

6. De Solar Ball
solarball

De Solar Ball, ontwikkeld door Jonathan Liow, een afgestudeerde van de Monash Universiteit, is een cylindrisch gevormd systeem dat de kracht van de zon benut om water te zuiveren. Geïnspireerd door zijn reis naar Cambodja, trachtte Liow hulp te bieden aan de kansarme bevolking die het ontbrak aan schoon drinkwater. Wanneer de Solar Ball in de zon wordt geplaatst, worden vuil en verontreinigingen gescheiden van het water door verdamping. De condensatie die hierdoor ontstaat levert bijna drie liter drinkwater per dag op. De bal is goedkoop en relatief klein waardoor hij gemakkelijk vervoerd kan worden.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?