RSS

Stoomtechniek biedt eenvoudige oplossing voor zonne-energie opslag

Het Australische bedrijf Terrajoule heeft een oplossing gevonden voor één van de grootste uitdagingen voor de wereldwijde zonne-energie revolutie, zijnde een goede opslagmethode voor zonne- energie. De Australische ingenieurs maken gebruik van de ouderwetse techniek van de stoommachine om een betaalbaar opslagsysteem te creëren waarbij zonne-energie ook op piekvermogen werkt ná zonsondergang.

Het nieuwe bedrijf, gevestigd in Californië, heeft een systeem ontwikkeld met een levenscyclus van 25 jaar en vele malen goedkoper dan de huidige opslagsystemen. Men verwacht dat het systeem op basis van stoomtechniek opslag kan bieden voor minder dan 0,75 euro per KwH, dat is ongeveer een vijfde van de opslagkosten met batterijen. Hierdoor is het gebruik van giftige of zeldzame materialen, nog steeds aanwezig in de meeste huidige batterijen, niet meer nodig.

stoomtechniek-zonne-energie-opslag3

De warmte van de zon wordt gebruikt om stoom op te wekken, die dan wordt gecondenseerd in waterreservoirs waar de energie bewaard blijft. Wanneer het nodig is, kan de opgeslagen energie het water opnieuw naar stoom omzetten. De energie die verloren gaat in deze stoom-water-stoom-cyclus bedraagt minder dan twee procent.”

Het “Terrajoule-systeem” levert kosteneffectieve zonne-energie 24 uur per dag. De geconcentreerde zonne-energie wordt verbonden met een stoommachine en een geïntegreerd opslagsysteem, hierbij gebruik makend van een geïsoleerd drukvat dat zonne-energie levert. Waardoor de energie wordt opgeslagen en vrijgegeven wordt wanneer dat nodig is.

Eenvoudig om te ontwikkelen en goedkoop! De benodigde technologie om dit systeem te produceren bestaat reeds in de automobielsector en de industrie. Dit betekent dat de fabrieken, materialen en productieapparatuur gemakkelijk kunnen worden omgezet voor gebruik bij de opslag van zonne-energie. Door middel van de stoommachines kan men snel en goedkoop de zonne-energie capaciteit vergroten.

stoomtechniek-zonne-energie-opslag2

Terrajoule heeft onlangs een investering van $11,5 miljoen ontvangen die het bedrijf de mogelijkheid biedt om flink uit te breiden. Wie had gedacht dat stoommachines zo’n belangrijke rol zouden spelen in de energiegroei van de 21e eeuw?

Stoommachines hebben de industriële revolutie in gang gezet en stoom zelf blijft, tot op de dag van vandaag, alomtegenwoordig in de huidige industrie. Eigenlijk is het de overgangsfase tussen stoom en water dat maakt dat water een fundamenteel onderdeel is van zowel het leven als van industriele processen. Stoom is onontbeerlijk voor de omzetting van warmte naar electriciteit, en stoommachines gebouwd met moderne technieken uit de auto-industrie zijn weer helemaal terug.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?