RSS

GroenLinks lanceert plan voor meer elektrische auto’s

za, nov 2, 2013

Wetenschap en Natuur

GroenLinks lanceert dinsdag 5 november het plan ‘Op weg naar schoon vervoer’ (pdf). In dit vijfpunten plan roepen ze de bewindslieden van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu op om van Zuid-Nederland een Green Car Valley te maken.

Liesbeth van Tongeren zal de Ministers Schultz en Kamp bij de begrotingsdebatten van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu vragen het plan voorrang te geven.

Groen industriebeleid
Schone mobiliteit kan veel betekenen voor Nederland maar zit bij dit Kabinet in de dode hoek. Volgens GroenLinks moet het kabinet het huidige topsectorenbeleid gericht hiervoor inzetten. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren: “Er worden nu negen brede topsectoren gestimuleerd, de Rekenkamer heeft al laten zien dat dat niet werkt. Het kabinet moet kiezen voor de toekomst en dus voor gericht groen industriebeleid”.

Green Car Valley
Zuid-Nederland kan een ‘Green Car Valley’ worden, vergelijkbaar met Silicon Valley.  Met de Technische Universiteit Eindhoven en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, bedrijven zoals DAF, VDL Nedcar en Tesla en de toeleveringsindustrie voor efficiënte auto-onderdelen, liggen er in Zuid-Nederland volop kansen voor een schone auto-industrie. Hierdoor komen er niet alleen sneller meer schone elektrische auto’s op de weg, het kabinet kan hiermee ook echt duurzame werkgelegenheid creëren.

Concreet plan van aanpak
Het doel van dit kabinet om in 2020 200.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen te hebben rijden lijkt behoorlijk naar de achtergrond verdwenen. Groen industriebeleid kan het kabinet helpen de eigen doelstelling te halen. GroenLinks wil daarnaast van de minister een concreet plan van aanpak waarin zij aangeeft hoe zij de 200.000 elektrische auto’s gaat halen

“In steden zie je geen paard en wagen meer. Dat vindt iedereen nu gewoon. Vuile en lawaaiige auto’s zijn inmiddels niet meer van deze tijd. Over een tijdje zijn we gewend aan stil en schoon elektrisch vervoer, vooral in de steden. Dat is de toekomst.”

Uit overleg met belangenverenigingen uit de sector zoals de ANWB, de RAI-Vereniging en de BOVAG blijkt dat zij het plan van GroenLinks op onderdelen steunen. “Wij zijn daar verheugd over want voor een omslag naar echt schoon vervoer is de inzet van iedereen nodig,” aldus Liesbeth van Tongeren.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?