RSS

Vereniging Eigen Huis verwacht toename woningverkoop

do, okt 31, 2013

Economie en Ondernemen

Het vertrouwen in de woningmarkt zit sterk in de lift. Dit blijkt uit het maandelijks onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder de Nederlandse bevolking. De Eigen Huis Marktindicator die specifiek het consumentenvertrouwen voor de woningmarkt meet, stijgt al tien maanden achtereen: van waarde 51 in december 2012 naar 78 in oktober.

“Door de aanhoudende stijging van het consumentenvertrouwen verwachten we dat het aantal woningverkopen in de komende periode verder zal aantrekken. Dat is goed nieuws, niet alleen voor de woningmarkt en de economie, maar vooral ook voor al die mensen die hun verhuisplannen al zo lang hebben moeten uitstellen,” aldus directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis (VEH).

Inmiddels is de helft van de Nederlandse bevolking (50%) van mening dat het nu een gunstig moment is om een huis te kopen. Rob Mulder: “Toen de financiële crisis in 2008 losbarstte en de schrik er bij de mensen goed in zat, kwam dit percentage uit op 10%. Hetzelfde zien we bij de groep die juist van mening is dat het nu nog steeds een ongunstig moment is om te kopen. Aan het begin van de crisis zat die groep op 50%, nu nog maar op 20%. Het sentiment is dus echt gedraaid. De rest van de bevolking (30%) is overigens van mening dat het geen gunstige, maar ook geen ongunstige tijd is om te kopen.”

Huizenprijzen
In de meting van het consumentenvertrouwen valt verder op dat de verwachting over de verdere prijsontwikkeling van huizen volledig is omgeslagen. Verwachtte een grote meerderheid van de Nederlanders (67%) aan het begin van het jaar nog dat huizenprijzen verder zouden dalen, in de afgelopen maand is dat percentage verder geslonken naar krap een kwart (24%). Bijna de helft (47%) verwacht nu dat de prijzen vrijwel gelijk zullen blijven en 21% zelfs dat ze in het komende jaar zullen stijgen. De rest (8%) geeft aan het niet te weten.
Plussen en minnen

Positiever beeld
Vanuit het perspectief van de koper wordt het positievere beeld van de woningmarkt niet alleen veroorzaakt door de gedaalde huizenprijzen en het ruime aanbod aan woningen. Sinds begin van dit jaar worden ook de dalende hypotheekrente en de stijgende huren als reden genoemd waarom het gunstiger zou zijn om een huis te kopen.  Rob Mulder: “Het is nu aan de overheid om alert te blijven op ontwikkelingen die beginnend herstel op de woningmarkt kunnen doorkruisen. Het is zaak om daar waar mogelijk actief te ondersteunen. De compensatie in de inkomstenbelasting die wordt voorgesteld voor de beperkingen in de hypotheekrenteaftrek zijn daar een goed voorbeeld van.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?