RSS

Burgerrechtenorganisaties en veiligheidsexperts roepen antivirussoftware makers op tot openheid

za, okt 26, 2013

Politiek en Samenleving

Een brede coalitie van internationale burgerrechtenorganisaties en veiligheidsexperts verzoeken de makers van antivirussoftware om openheid over het detecteren van overheidsspyware. Ton Siedsma van Bits of Freedom geeft aan dat men erg bezorgd is over de bescherming van burgers tegen dergelijke software.

Beveiliging
Als je gebruik maakt van antivirussoftware om je computer en communicatie te beschermen, dan moet je erop kunnen vertrouwen dat die software veilig is en biedt wat je ervan verwacht.  Als de overheid probeert deze beveiliging bewust te verkleinen, dan ben je dus minder veilig dan je hoort te zijn.

Overheidsspyware
Het afgelopen half jaar is duidelijk geworden dat overheden er alles aan doen om toegang te krijgen tot zoveel mogelijk informatie. Wanneer de overheid, of dat nu de geheime dienst is of de politie, zulke verzoeken doet bij antivirusbedrijven, dan wordt de bescherming van gebruikers bewust verlaagd. De software wordt namelijk niet alleen gebruikt door mogelijke verdachte personen, maar door ons allemaal. Dat is iets om heel erg bezorgd over te zijn, daarom willen we opheldering van antivirusbedrijven.

Transparantie
Wij en de andere ondertekenaars vragen in deze brief onder meer om transparantie over de verzoeken van de overheid om deze malware bij detectie niet te verwijderen. Daarnaast wil de internationale coalitie informatie over hoe deze bedrijven zullen omgaan met dergelijke verzoeken in de toekomst. Tot slot wordt er gevraagd of er in het verleden al dergelijke overheidssoftware door antivirusbedrijven gedetecteerd is.

Antivirussoftware makers
De brief is verstuurd naar de volgende antivirussoftware bedrijven: Agnitum, Ahnlab, Avira operations, AVG, AVAST, Bullguard, Bitdefender, F-secure, F-Prot, Kaspersky, McAfee, Microsoft, Nod32, Norton, Panda, Symantec and Trend Micro.

Internationale coalitie
Wij zijn natuurlijk niet de enigen die ons hier zorgen over maken. Daarom hebben we contact gezocht met andere organisaties en onderzoekers dit verzoek aan antivirusaanbieders opgesteld. De ondertekenaars komen zowel uit binnen- als buitenland.

Ton Siedsma, Bits of Freedom

De ondertekenaars zijn:

 • Access
 – International
 • Article 19
 – UK
 • Axel Arnbak – Netherlands
 • Bart Jacobs – Netherlands
 • Bits of Freedom – Netherlands
 • Bruce Schneier – US
 • Claudio Guarnieri – Italy
 • Digital Courage – Germany
 • Digitale Gesellschaft e.V. – Germany
 • Föreningen för Digitala Fri- och Rättigheter
 (DFRI) – Sweden
 • DRI – Ireland
 • European Digital Rights (EDRi) – Europe
 • E.J. Koops – Netherlands
 • Electronic Frontier Foundation – United States
 • Free Press Unlimited – 
Netherlands
 • Internet Protection Lab – Netherlands
 • ISOC – Netherlands
 • Iuridicum Remedium
 – Czech Republic
 • Jaap-Henk Hoepman
 – Netherlands
 • Netzpolitik.org – Germany
 • Open Rights Group – UK
 • Panoptykon
Foundation – Poland
 • Privacy International – 
UK
 • Privacy First – Netherlands
 • Vrijschrift / ScriptumLibre – Netherlands

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?