RSS

Waterzuiveringsapparaat op zonne-energie kan jaarlijks 400.000 levens redden

In welvarende landen is schoon drinkwater heel vanzelfsprekend. In ontwikkelingslanden echter betekent schoon water vaak grote afstanden lopen zonder zekerheid of het water wel schoon is wanneer je bent aangekomen.

De Oostenrijkse sociale onderneming start-up Helioz heeft een betaalbaar apparaat ontwikkeld dat zonne-energie gebruikt om water te desinfecteren. Het WADI waterzuiveringsapparaat detecteert en berekent de intensiteit van de zon en bepaalt aan de hand daarvan de duur van de waterzuivering, en laat de gebruiker weten zodra het water veilig is om te drinken.

wadi-3

Helioz is niet zomaar een technologische start-up. Het is “een toegewijd team van artsen, economen, wetenschappelijk onderzoekers en projectcoördinatoren met businesspartners over de hele wereld die samenwerken aan een oplossing voor schoon water voor mensen in ontwikkelingslanden .”

Deze samenwerking stelt het bedrijf in staat om verder te gaan dan de huidige waterzuiveringsapparaten. Ze begrijpen dat als ze echt een verschil willen maken in de levens van miljoenen mensen die nog geen toegang hebben tot schoon drinkwater, ze het ontwerp zodanig moeten vereenvoudigen dat het voor iedereen betaalbaar is met zo min mogelijk kans op defecten.

wadi-2

WADI is een uniek waterzuiveringsapparaat op zonne-energie dat met een PET fles zonder gebruik van chemicaliën, batterijen of filters water zuivert. WADI maakt gebruik van de SODIS methode om besmet water te zuiveren, waarbij zonne-energie wordt gebruikt om ziektekiemen zoals virussen, bacteriën en parasieten te doden. Het apparaat meet de kracht van de zon en berekent op basis hiervan de tijdsduur van het desinfectieproces. Zodra genoeg zonnestralen de fles hebben bereikt, laat WADI de gebruiker weten dat het water veilig is om te drinken door middel van een statusbalk en een smiley op het display. Wanneer het water naar je lacht is het veilig om te drinken.

Het systeem is al getest in India en Afrika, en volgens de grootste non-profit organisatie in de gezondheidszorg van Oostenrijk (Arbeiter Samariter Bund) is WADI “een goede en levensvatbare oplossing voor schoon en veilig drinkwater, vooral voor de arme bevolking op het platteland.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reacties

 1. anjaspanjers:

  Beste lezer ik ga naar ghana in 2015 en wil iets mee nemen,om water te zuiveren,voor de kinderen in het weeshuis,wat is het beste en makkelijkste en wat kost het,
  ik was daar in jan 2013 en wat die kinderen daar moesten drinken verschrikkelijk,het fijnst zou het zijn als ik het aan de regenton kan maken.
  Het mag van mij gerust een ouder model zijn,of wat ietjes kapot is om de kosten te besparen,zon is daar genoeg stroom hadden ze niet en batterijen is moelijk.wilt u meedenken,alvast bedankt anja spanjers.

 2. F. Lamers:

  Mijn vraag is wat de kosten zijn van een WADI en waar we ze eventueel kunnen bestellen of contact maken ze te kunnen importeren.

 3. Co:

  Ik denk dat er steeds meer mensen zijn die zelf supportert willen zijn en bijv. in Frankrijk of Spanje wonen en die dit ook kunnen gebruiken. als zij de WADI kunnen kopen en dat de winst naar de organisatie kan die dat in Afrika inzet. dus zou ik ook graag weten waar je ze kan kopen.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?