RSS

Straatlantaarn op algen absorbeert CO2

ma, okt 21, 2013

Wetenschap en Natuur

De Franse biochemist Pierre Calleja heeft een fascinerende eco-vriendelijke lamp ontworpen die straten en parkeergarages kan verlichten en tegelijkertijd CO2 uit de lucht opneemt.

De lamp werkt op ‘gloeiende’ groene algen in een buis en heeft geen elektriciteit nodig. De lamp gebruikt de energie die de algen produceren in hun eigen fotosynthese proces. De algen zelf leven op de CO2 uit de buitenlucht.

algen-verlichting

Eén lamp absorbeert net zoveel als 200 bomen
De lamp is zo ontworpen dat het de energie uit de fotosynthese ook op een later tijdstip kan gebruiken. Op die manier kan het overal direct licht geven. Een enkele lamp kan in een jaar tijd ongeveer een ton aan koolstof uit de lucht halen, wat gelijk staat aan de CO2 opname van 150 tot 200 bomen. Wanneer deze lampen op grote schaal in drukke steden ingezet zouden worden kan dit dus voor een serieuze vermindering van de luchtvervuiling zorgen.

algen-straatlantaarn-lamp2

De lamp is niet de enige nieuwe toepassing die Calleja voor microalgen heeft ontworpen. Hij en zijn team van FermentAlg gebruiken microalgen al voor allerlei toepassingen, van een duurzame bron van Omega 3 supplementen tot een basis voor natuurlijke cosmetica.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. fiona roden:

    Kan er alleen een gele of groene kleur licht vanaf komen,of kan er ook wit licht van af komen?

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?