RSS

Groei verwacht van werkgelegenheid in detailhandel

vr, okt 18, 2013

Economie en Ondernemen

Hoewel de detailhandel economisch onder druk staat, zet de groei van de werkgelegenheid in de sector door. Op basis van de huidige inzichten verwacht UWV tot 2018 een groei van het aantal banen voor medewerkers in de detailhandel met 13.000.

Het aantal vacatures in de sector zal na jaren van daling weer gaan oplopen, tot 140.000 vacatures in 2018. Dat blijkt uit de sectoranalyse detailhandel die UWV in samenwerking met het Kenniscentrum Handel heeft gemaakt. De groei van de werkgelegenheid in de detailhandel houdt verband met de toenemende populariteit van het webwinkelen. Met webwinkelen ontstaan ook nieuwe functies in de detailhandel, bijvoorbeeld in de logistiek, transport en inpakservices.

Ruime arbeidsmarkt, goede perspectieven
De detailhandel heeft een aandeel van 11 procent in de werkgelegenheid van Nederland. Op dit moment werken er zo’n 780 duizend medewerkers in de sector. Voor bijna alle beroepen in de detailhandel is op dit moment sprake van een ruime arbeidsmarkt met weinig tekorten, maar dat gaat veranderen. UWV verwacht dat het aantal openstaande vacatures na jaren van daling de komende periode weer zal stijgen, van 120.000 nu tot 140.000 in 2018.

Omdat de komende tijd vanwege de vergrijzing sprake zal zijn van een sterkere vervangingsvraag, nemen de arbeidsperspectieven voor lager opgeleiden en Wajongers toe. Door de verwachte toename van de werkgelegenheid is het arbeidsmarktperspectief voor MBO-gediplomeerden op niveau 1, 2 of 3 gunstig te noemen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Adriana van Schalken | Payrolling Works:

    Positieve ontwikkeling dat de werkgelegenheid in de detailhandel zal gaan groeien. Laten we hopen dat de werkloosheidscijfers hiermee ook zullen gaan dalen.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?