RSS

Nieuwe technologieën om wereldwijde voedselverspilling te verminderen

Nieuwe technologieën voor het reduceren van voedselverspilling was het thema van deze tiende aflevering van het BBC programma Horizons. Wageningen UR Food & Biobased Research was in het programma te zien met de Pasteur sensor tag en de Nutripulse e-Cooker.

Volgens de FAO wordt 1,3 miljard ton voedsel wereldwijd verspild. Dit kost de wereldeconomie naar schatting een biljoen dollar per jaar. Met de verwachting dat de wereldbevolking groeit naar negen miljard mensen in 2050, kijkt Horizons naar een aantal oplossingen die gericht zijn op het verminderen van de bergen van afval.

Pasteur sensor tag
De slimme RFID tag meet continue de omgeving van bederfelijke versproducten op hun reis door de wereldwijde keten. De flexibele tag meet klimaatcondities zoals temperatuur, luchtvochtigheid of het zuurstofgehalte in de container. Met deze informatie, in combinatie met de op de tag opgeslagen productinformatie, kan de werkelijke kwaliteit van het product worden voorspeld en gestuurd. Om daarmee de keten van versproducten efficiënter en effectiever aan te sturen en verspilling te verminderen. De Pasteur sensor tag is genomineerd voor de Food Valley award 2013.

Nutripulse e-Cooker
De Nutripulse e-Cooker, een nieuwe manier van koken ontwikkeld door het bedrijf IXL Netherlands BV, kan door de unieke bereidingswijze een oplossing zijn om maaltijden flexibel en in portiegroottes (afgestemd op individuele behoefte) te bereiden.

Daarnaast komt in het programma een bioafbreekbare emulsie (Fru Wash) van het Indian Institute of Technology aan bod en wordt dr. Jose Graziano da Silva, directeur-generaal van FAO, geïnterviewd over nieuwe technologieën om de wereldwijde voedselverspilling te verminderen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?