RSS

Nieuw materiaal om water uit mist te oogsten vervijfvoudigd wateropbrengst

Planten en bepaalde dieren zoals kevers kunnen in zeer droge gebieden overleven omdat ze manieren hebben ontwikkeld om kleine hoeveelheden water uit de atmosfeer te halen. Door goed naar deze voorbeelden in de natuur te kijken hebben wetenschappers nu effectieve mist oogsttechnieken kunnen ontwikkelen.

Het komt neer op grote netten die vocht insluiten tijdens de mist en alle piepkleine druppels via een trechter in een container op te vangen, waar ze ophopen tot drinkwater. Nu hebben wetenschappers aan MIT geavanceerd materiaal ontwikkeld om mist mee te oogsten, waarmee deze enorme mistvangers tot wel vijf keer zoveel water kunnen genereren!

Volgens nieuwe bevindingen die in het tijdschrift Langmuir zijn gepubliceerd, functioneren de meeste huidige mist oogstsystemen nog niet optimaal. Veel zijn geweven uit polyolefine film, echter zijn de poriën hiervan jammer genoeg vaak te groot, waardoor een hoop water kan ontsnappen.

Efficiëntie
Het onderzoeksteam van MIT geeft aan dat ze nu door het sluiten van de gaten in het netmateriaal de efficiëntie van de mist oogstsystemen drastisch kunnen verhogen.

Gedetailleerde berekeningen en laboratoriumtesten wijzen uit dat de beste prestatie wordt behaald door een film van roestvrij stalen filamenten die ongeveer drie tot vier keer zo dik zijn als een mensenhaar, en met een ruimte tussen de vezels van twee tot drie keer deze grootte. Voorbereidende tests geven bovendien aan dat het nieuwe materiaal met de kleinere poriën de wateropbrengst vijf keer kan vergroten in lichte mistcondities, waarmee het systeem veel praktischer is dan de bestaande versies.

Het team voert momenteel een test van een jaar uit in Chili om de duurzaamheid en de wateropbrengst onder verschillende omstandigheden te bestuderen.

Chileense onderzoekers hebben berekend dat als slechts 4 procent van het water in de mist zou kunnen worden opgevangen, dit genoeg zal zijn om te voldoen aan de waterbehoeften van de vier meest noordelijke regio’s, wat de totale Atacama woestijn omvat.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?