RSS

De Duurzame Jonge 100

De Duurzame Jonge 100 (DJ100) zoekt de 100 meest innovatieve en inspirerende jonge koplopers op het gebied van duurzaamheid in Nederland. De lijst moet jongeren die zich inzetten voor een duurzaam Nederland, zichtbaarder maken.

Energieopwekking uit planten, ambachtelijke worsten maken, duurzaamheid in het gemeentebestuur, tosti’s van eigen bodem, verantwoorde tv-programma’s produceren, onderzoek op de Noordpool, onderhandelen met de VN namens jongeren. Dat is maar een greep uit wat de duurzame jeugd van tegenwoordig te bieden heeft. Het is de hoogste tijd om deze jonge koplopers bekend te maken bij een groter publiek.

Innovatieve en inspirerende initiatieven
De DJ100 is daarop het logische antwoord. Een toonaangevende lijst van 100 jonge mensen met de meest innovatieve en inspirerende initiatieven, ideeën en start-ups op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Dagelijks inspireren zij anderen en met hun acties en brengen ze een duurzaam Nederland een stapje dichterbij.

Een jaar geleden ontstond het idee om een zoektocht te starten naar de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Sindsdien is de bal flink gaan rollen. De DJ100 werkt samen met 10 ambassadeurs die de DJ100 én met name het werk van jongeren actief in duurzaamheid bekendheid te geven bij het grote publiek.

Samenwerking
Uiteindelijk wil DJ100 een platform worden dat duurzame jonge mensen structureel verbindt aan bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties. De DJ100 is nadrukkelijk geen ranking. Dit past niet bij de manier van denken van generatie Y, die gebaseerd is op waarden als samenwerking en verbinding.

Spelregels
Jongeren tot en met 32 jaar kunnen zichzelf nomineren of genomineerd worden op de website DJ100. De inschrijving sluit op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid. Alle nominaties worden verzameld waarna een jury, bestaande uit een aantal vooraanstaande jonge en oudere experts op het gebied van duurzaamheid de inzendingen beoordeelt. Dit levert een lijst op met 100 jonge koplopers in duurzaamheid, onderverdeeld in verschillende categorieën. Op het slotevenement op 15 november worden de winnaars in elke categorie in de spotlight gezet, vieren we het einde van onze zoektocht en presenteren wij onze lange-termijn-plannen.

Duurzame koplopers
In de aanloop naar de lancering van de Duurzame Jonge 100 (DJ100) nomineren duurzame koplopers hun favoriete jonge rolmodellen van de toekomst. Louise O. Fresco, Jan Peter Balkenende, Herman Mulder, Herman Wijffels en Anne-Marie Rakhorst bijten de spits af.

De nominaties gedaan door de gevestigde duurzame orde zijn een statement om te laten zien dat de jonge generatie een sleutelrol vervult in de transitie naar een duurzamer Nederland. Jonge mensen bezitten volgens hen over visie, een frisse blik, deskundigheid en gedrevenheid en zijn daardoor onmisbaar bij het oplossen van duurzaamheidsvraagstukken.

Nominaties
Herman Wijffels (71) (co-voorzitter Worldconnectors) nomineert Lynn Zebeda (28) (Medeoprichter Dr. Monk en Worldconnector). “Lynn is Miss Duurzaamheid: inspirerend, ondernemend en innovatief in een pakket! Ze hoort dus gewoon op de DJ100!” aldus Wijffels in 140 tekens (een Tweet). Jan Peter Balkenende (57), momenteel voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition, nomineert Paulette van Ommen (27) Global Shaper, “vanwege haar buitengewone gedrevenheid en deskundigheid”. Herman Mulder (Chairman Board GRI) nomineert Adrian de Groot Ruiz (30) (directeur True Price Foundation) omdat “Adrian een duidelijk breed-georiënteerde Future Leader is met een laag ‘ego-systeem’”. Anne-Marie Rakhorst (46) nomineert Noortje Schrauwen (25): “Noortje weet op een verfrissende en overtuigende manier mensen te beïnvloeden in de richting van duurzame ontwikkeling.” Louise O. Fresco (61) (universiteitshoogleraar de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief Universiteit van Amsterdam ) tot slot, quote met veel plezier Ralien Bekkers (21) (Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling): “the future will be whatever we make it, and we’ll make it together.”

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?