RSS

Verwondering over natuur: beleef de Nieuwe Wildernis

di, okt 1, 2013

Wetenschap en Natuur

Wie zin heeft in een ontdekkingstocht door ongerepte natuur hoeft niet ver weg. Dat kan gewoon dichtbij huis. Overal in ons land hebben we nieuwe wildernisgebieden. En die kun je gerust de wildste plekken van Nederland noemen. 

Wilde paarden, grillige graslanden, woekerende planten, woest water. In de nieuwe wildernis laat de natuur zich niet beteugelen. Zie, ruik, voel het zelf! De spectaculaire natuurfilm De Nieuwe Wildernis toont een jaar uit het leven van natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. Dit verhaal laat zich moeiteloos vertalen naar ‘wilde’ natuur die in heel Nederland is te vinden.

Deze spectaculaire natuurfilm is vorige week in première is gegaan en zal dit najaar in meer dan 110 bioscopen te zien zijn. De film toont een jaar uit het leven van natuurgebied Oostvaardersplassen in Flevoland. Twee jaar lang volgde een filmteam hier vossen, ganzen, ijsvogels, edelherten en de grootste kudde wilde paarden van West-Europa. Het resultaat is een natuurfilm zoals nooit eerder in Nederland gemaakt.

Verwondering
De film De Nieuwe Wildernis gaat over verwondering over natuur, over de kringloop van het leven. Staatsbosbeheer heeft de filmploeg de mogelijkheid geboden om opnamen in het natuurgebied te maken, maar niet meebetaald aan de film. Wat beheer betreft is alles zichtbaar en mocht alles in beeld komen. In de eindmontage is de menselijke invloed zeer beperkt, dat is een vrije keuze van de filmmakers. Het is dus geen documentaire die het beheer in het gebied uitlegt, maar een familiefilm die laat zien hoe natuur werkt en de kringloop van het leven in beeld brengt.

Dialoog en educatie
Naast deze familiefilm komt er een verdiepende film met Matthijs Schouten: Dialoog met de natuur. Hierin zijn zeven mensen aan het woord over hun beeld van en relatie met natuur. Deze film gaat op 6 oktober in première in diverse filmhuizen. Er is ook een educatief pakket gemaakt over wildernis en natuur voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs. Dit pakket is gratis verkrijgbaar en een week na de lancering al door 1500 scholen aangevraagd.

Welkom buiten
Het verhaal van de film laat zich moeiteloos vertalen naar ‘wilde’ natuur die in heel Nederland te vinden is. De boswachters van Staatsbosbeheer kozen 10 wildernisgebieden waar je van harte welkom bent. Natuurgebieden waar je die wildernis zelf kunt beleven. Waar je kunt struinen en verdwalen, je overleveren aan de elementen, of je door de grootte of aard als mens nietig voelen. Je zou het echt ’ns moeten zien, moeten voelen, moeten ruiken en dat kan. Ga naar Nieuwe Wildernis en beleef het zelf.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?