RSS

Spectaculair herstel diersoorten in Europa

Bevers, bruine beren, wisenten en zeearenden zijn helemaal terug in Europa! In de afgelopen vijftig jaar hebben veel dieren in Europa zich op een opmerkelijke manier hersteld, vooral dankzij gericht natuurbeschermingswerk en regels vanuit de Europese Unie.

Dit is de conclusie van de eerste wetenschappelijke studie naar het herstel van de Europese natuur, in opdracht van Rewilding Europe. Wetenschappers van de Zoological Society of London, Birdlife International en European Bird Census Council hebben voor 37 soorten vogels en zoogdieren de trends in populatieomvang en verspreiding beschreven en geanalyseerd.

Zeearend
De zeearend, een van de grootste roofvogels in Europa, heeft een spectaculair herstel laten zien. Dit dier was in de 18e eeuw op veel plekken uitgestorven, maar vooral dankzij strenge beschermingsmaatregelen heeft de populatie zich kunnen herstellen van 2.500 in 1979 naar 9.600 in 2010.

Wisent
Een andere soort die vroeger overal in Europa voorkwam is de wisent. Begin 20e eeuw was dit dier, als gevolg van jacht en verlies van leefgebied, uitgestorven. De afgelopen decennia heeft een groot herintroductieprogramma z’n vruchten afgeworpen. Door gerichte fok- en herintroductie programma’s leven nu weer zo’n 3000 dieren vrij in het veld, vooral in Polen en Wit-Rusland.

Kansen voor natuurtoerisme
Volgens Frans Schepers van Rewilding Europe toont dit rapport aan dat diersoorten kunnen terugkeren als we ze de kans geven. “Met de juiste combinatie van beschermingsmaatregelen, herintroductieprogramma’s en een open mind van het grote publiek zullen meer soorten ongetwijfeld volgen,’’ zegt Schepers. “Naast de belangrijke ecologische rol die veel soorten spelen in de Europese natuur, biedt dit ook grote kansen voor kansarme regio’s op ons continent. Wereldwijd is natuurtoerisme sterk groeiend. In Europa staat deze vorm van toerisme nog in de kinderschoenen”.

Ongekende natuurlijke rijkdom
In dit rapport staan veel waardevolle lessen over de successen van natuurbescherming. Het Wereld Natuur Fonds (WNF), een van de initiatiefnemers van Rewilding Europe, is blij met het rapport en de uitkomsten. “Er keert een ongekende natuurlijke rijkdom terug in Europa die we in generaties niet meer hebben gezien”, zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. “Voor het eerst is er een omvangrijke studie die het spectaculaire herstel van de Europese natuur gedetailleerd beschrijft. Natuurbeschermers en beleidsmakers die zich tot nu toe vooral hebben gericht op natuurbehoud, of, zoals in de Nederlandse situatie het temperen van verlies, doen er goed aan grondig kennis te nemen van de resultaten.” (WNF)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reacties

  1. oer hollands:

    in Europa voorkwam is de wisent. Begin 20e eeuw was dit dier, als gevolg van jacht en verlies van leefgebied, uitgestorven.

    Verder lees ik dat er nu wel weer wisents leven. Als het zo gemakkelijk gaat dan ook graag de dodo terug.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?