RSS

Drinkwater eenvoudig zuiveren met koriander

Koriander is niet alleen een smaakvolle specerij, uit recente studies blijkt nu ook dat je met dit groene kruid op een goedkope en duurzame manier drinkwater kan zuiveren.

Koriander wordt vaak gebruikt in de Mexicaanse en Zuidoost-Aziatische keuken en wordt geprezen vanwege zijn functie als “biosorbent” dat lood en andere giftige zware metalen uit verontreinigd water kan verwijderen.

Waterzuivering wordt momenteel nog gedaan met behulp van geavanceerde technologieën die actieve koolstof gebruiken – een aanpak die vaak te duur is voor de meeste ontwikkelingslanden, en vooral voor landelijke gebieden.

Daarom heeft wetenschapper Douglas Schauer nu z’n onderzoek gericht op biosorbenten; goedkope en duurzame alternatieven voor waterzuivering gebaseerd op natuurlijke materialen zoals microben en planten. Schauer benadrukt de eenvoudigheid van deze oplossing: “Wanneer de filter in een waterzuiveringsapparaat vervangen moet worden kan je gewoon naar buiten lopen, een handvol koriander pakken en voilá, de filter is klaar om het water weer te zuiveren.”

De korianderplant, die ook bekend staat als Chinese peterselie, kan heel goed thuis en in het wild groeien, waardoor het voor ontwikkelingslanden gemakkelijk beschikbaar is .

Het geheim van de zuiverende werking van de plant ligt in de architectuur van de buitenste celwanden die koriander ideaal maken voor het absorberen van giftige metalen zoals lood. Resultaten van kleinschalige experimenten in Mexico hebben Schauer’s onderzoek onlangs bevestigd en tonen zelfs aan dat koriander effectiever is in waterzuivering dan de conventionele methodes.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. demi:

    Kan ik dat ook thuis in de keuken doen ,het water zuiverder maken want het is grond water en het is erg bitter.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?