RSS

Crowdfunding record: windmolen binnen een paar uur gefinancierd door 1.700 huishoudens

Zojuist is in een ongekend recordtempo van een paar uur een windmolen in zijn geheel verkocht aan particulieren. Met elkaar kochten 1700 mensen alle 6648 zogeheten winddelen via De Windcentrale. Ieder kocht één of meer stukjes van 200 eur. Samen verzamelden zij in een halve dag 1,3 miljoen euro, een absoluut wereldrecord op het gebied van crowdfunding.

Elk winddeel wekt ca 500kWh stroom per jaar op (jaargemiddelde in Nederland is 3500kWh). Al ruim 6.900 Nederlanders hebben nu een aandeel in een windmolen om daarmee op afstand zelf stroom op te wekken. De interesse voor winddelen blijkt gigantisch groot en de wachtlijsten groeien.

Harm Reitsma, initiatiefnemer van De Windcentrale; ‘We wisten dat het hard zou gaan maar dit was wel heel erg snel. Er was gisteravond een ware run op de windmolen. In lijn met het Energieakkoord willen steeds meer mensen hun eigen stroom opwekken. Zonnepanelen zijn niet altijd mogelijk. Door wind te delen kan wel iedereen die dat wil concreet actie ondernemen. De interesse in winddelen is dan ook groot en groeit. Wij zijn nu nog de enige in Nederland die mogelijk maakt dat mensen zelf windstroom opwekken zonder een molen in de tuin hebben staan. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen. Wij komen in elk geval snel met meer molens.’

Eigen windmolen live volgen
Winddelers besparen geld en dragen tastbaar bij aan een beter milieu. Zij zijn via De Windcentrale gedeeld eigenaar van één of meer stukjes van een windmolen. Hiermee wekken zij hun eigen stroom op. Wat zij daarnaast nog nodig hebben aan energie wordt geleverd door Greenchoice. De speciale Windcentrale-app laat elke eigenaar ‘real time’ zien hoe hard het waait en geeft helder inzicht in hoeveel stroom de molen produceert. ‘Wie zelf stroom opwekt heeft een hoger energiebewustzijn en verbruikt daardoor minder energie,’ aldus Reitsma. ‘En energiebesparing is een andere belangrijke pijler in ons landelijk energieakkoord.’

Structureel voordeel
De winddelers kochten dit keer een Vestas V80 2MW turbine uit 2005. Daarmee krijgen zij vanaf nu 12 jaar lang gegarandeerd stroom uit hun eigen molen. Per jaar betalen de eigenaren gemiddeld eur 23 onderhoudskosten voor hun molen. Zelfs bij structureel dalende stroomprijzen (1% p/jr) zijn de winddelers voordeliger uit dan stroom afnemen van hun traditionele energieleverancier.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

 1. Henk Daalder Windparken Wiki:

  Het Rijk heeft voor 6000 MW windparken afspraken gemaakt met commerciële windpark exploitanten om burgers buiten te sluiten van deelname in windmolens.

  De Windcentrale koopt nu tweede hands windmolens, waar die commerciële partijen al veel belasting aftrek mee hebben gescoord, naast de subsidie.
  Daarmee wordt Nederland niet duurzamer.

  De Eerste en Tweede kamer moeten de nieuwe wetgeving “Stroom 1 en 2” zo aanpassen dat burgers wel voordeel hebben van nieuw gebouwde windmolens, zo spaart de Rijksoverheid die commerciële belasting aftrek uit.

  En die 6000 MW windparken kunnen met voordeel voor burgers gebouwd worden, gedeeltelijk zonder subsidie, want burgers hebben voordeel.

  De Windcentrale laat zien dat ze dat aantrekkelijk vinden.

  Burgers voordeel bieden uit nieuwe windparken is de soort verandering van de wet, waarmee Nederland voldoende snelheid kan maken in duurzame energie.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?