RSS

Duits economisch vertrouwen stijgt gigantisch

di, sep 17, 2013

Economie en Ondernemen

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de eigen economie is in september opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers die het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag naar buiten bracht. Het toenemende optimisme is een opsteker voor bondskanselier Angela Merkel in de aanloop naar de verkiezingen aanstaande zondag.

De vertrouwensindex van het ZEW, die de verwachtingen voor het komende halfjaar weergeeft, steeg van 42,0 in augustus naar 49,6 deze maand. Dat is het hoogste niveau sinds april 2010. Economen rekenden in doorsnee op een stijging tot 45,0. De beleggers en analisten werden ook een stuk positiever over de huidige omstandigheden. De deelindex die dit weergeeft, steeg van 18,3 naar 30,6 waar economen gemiddeld een stand van 20,0 voorzagen.

De positievere blik is onder meer te danken aan het feit dat de eurozone recent uit de recessie is gekomen. De eurozone is het belangrijkste handelsgebied voor Duitsland, dat daarnaast ook zal profiteren van de aan kracht winnende Amerikaanse en Chinese economieën.

De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal met 0,7 procent waar de gehele eurozone tot een plus van 0,3 procent kwam na 6 kwartalen van krimp op rij. In augustus steeg het Duitse ondernemersvertrouwen tot het hoogste niveau in 16 maanden. De productie in de dienstensector en de industrie van de eurozone was vorige maand het hoogst sinds juni 2011. (AFN)

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?