RSS

China gaat vervuiling steviger aanpakken

De Chinese overheid kondigt de strengste maatregelen tot nog toe aan om de chronische luchtvervuiling in het land aan te pakken. Ze wil het gebruik van steenkool terugdringen en de meest vervuilende fabrieken sluiten.

De maatregelen zitten verwerkt in een vijfjarenplan dat doelstellingen oplegt aan de 338 steden in het land. Tegen 2017 moet dat een merkbare verbetering in de luchtkwaliteit opleveren, zegt Wang Jian van het ministerie voor Leefmilieu in de krant China Daily. Zo moet de hoeveelheid fijn stof in de lucht gemiddeld met minstens een tiende naar beneden.

Voor sommige delen van het land zijn de doelstellingen een stuk strenger. In de delta van de Blauwe Rivier met 20 procent en in de hoofdstad Beijing zelfs een kwart.

Om die doelstellingen te halen moeten een aantal bronnen van vervuiling aangepakt worden, met steenkool op de eerste plaats. In de meest vervuilde provincies mogen geen nieuwe steenkoolcentrales gebouwd worden.

Drie van die provincies, Beijing, Hebei en Shandong, hebben al beloofd het gebruik van steenkool met 73 miljoen ton terug te dringen, of 10 procent, tegen 2017. De drie gebruikten in 2011 meer steenkool dan de hele Europese Unie.

De Chinese overheid kwam onder toenemende druk om iets te ondernemen, zeker nadat het industriële noorden van het land begin dit jaar opgeslokt was door een dikke, gevaarlijke smog. De machthebbers in het land zijn beducht voor groeiende protesten van de bevolking tegen de vervuiling en de ongebreidelde groei die een zware tol eist van het milieu.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?