RSS

Populariteit fairtrade groeit wereldwijd

Het aantal producenten van Fairtrade producten is wereldwijd met 16 procent gestegen vergeleken met 2011. Ook het consumentenvertrouwen is gegroeid.

Dit blijkt uit het jaarverslag van Fairtrade International: ‘Unlocking the Power‘ (pdf). Consumenten kopen steeds meer producten met het Fairtrade keurmerk, in Nederland ook wel het Max Havelaar keurmerk genoemd.

In Nederland is in 2012 een stijging van 26 procent te zien. Duitsland heeft de grootste stijging met 33 procent. Gevolgd door Zweden (28 procent), Nederland, Groot Brittannië (16 procent) en Zwitserland (15 procent).

Opvallend detail is dat de verkoop van Fairtrade producten dit jaar is gestart in Kenia en zal worden uitgebreid met India. In deze landen krijgen consumenten dus de keuze om Fairtrade producten uit eigen land te kopen. Fairtrade International blijft streven naar innovatie en groei in 2013, zoals te lezen is in hun internationale strategie ‘Unlocking the Power of the Many’. (pdf)

Er zijn nu zo’n 1,3 miljoen boeren aangesloten bij Fairtrade International. Er werken 70 landen mee en er zijn 1149 Fairtrade organisaties. Zij hebben samen gezorgd voor zo’n 80 miljoen euro aan premiegeld voor de boeren. Positieve cijfers dus, maar veel zijn boeren nog niet aangesloten bij het keurmerk. Er is nog een hoop terrein te winnen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

 1. rik:

  Was op t begin van dit stuk enthousiast.
  Tot ik bij de cijfers onderaan kwam.
  Ik hoop echt dat deze niet kloppen…
  1, 3 miljoen boeren die 80 miljoen hebben om te verdelen??
  Dat is bijzonder weinig per boer..
  Zeker als je er van uitgaat dat 1149 organisasties producten aan de man brengen, dan verwacht je toch een heel wat hogere totaalopbrengst.
  Ik hou van positiviteid/happynews maar iedereen die kan rekenen zal hier niet bepaald happy van worden.
  Lang leve fairtrade maar aub laat de cijfers gunstiger zijn dan deze.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?