RSS

Grote ondergrondse watervoorraden ontdekt in Kenia

Via satellietonderzoek zijn twee grote waterlagen ontdekt in een van de droogste en armste gebieden van Kenia. De ontdekking kan een belangrijke stap zijn in de strijd tegen droogte.

De waterlagen in Turkana, in het droge noordwesten van het land, zijn volgens minister van Leefmilieu Judy Wakhungu een extreem belangrijke ontdekking. “Ze liggen niet eg diep en het zou niet te duur zijn om ze te ontwikkelen”, zei de minister. De lagen bevatten in totaal minimaal 250 miljard kubieke liter water en worden jaarlijks met 3,4 miljard kubieke meter aangevuld door de neerslag in de Keniaanse en Oegandese hooglanden.

Dat drinkwater kan een zegen zijn voor de 700.000 inwoners van de halfwoestijn, die voornamelijk leven van het hoeden van geiten, schapen en kamelen. De temperatuur daalt er zelden onder de 30 graden Celsius en water is er bijzonder schaars. De nieuwe watervoorraden kunnen het beschikbare water in Kenia met 17 procent doen stijgen.

De ondergrondse watervoorraden werden ontdekt via een nieuwe technologie om radargegevens van satellieten te interpreteren en te combineren met boorgegevens van de olie-industrie. Vorig jaar hebben Britse wetenschappers ook een enorm watervoorraad onder het Afrikaanse continent in kaart gebracht.

Dankzij de technologie kan met 94 procent zekerheid water worden opgespoord. Ze is al met succes gebruikt in landen als Ethiopia, Angola, Tsjaad, Darfoer en Afghanistan. De Keniaanse overheid wil dezelfde technologie nu gebruiken om het hele land mee in kaart te brengen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?