RSS

De Bewuste Visweek van 9 tot 15 september

De Bewuste Visweek van 9 tot 15 september 2013 geeft aandacht aan duurzame vis. Vis is gezond, maar ook milieubelastend. Het vinden van duurzame vis is nog niet zo gemakkelijk.

Zeven op de acht vissoorten worden overbevist of staan op het punt van overbevissing, blijkt uit onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. De zwaardvis, de Atlantische kabeljauw en veel tonijnsoorten dreigen hierdoor bijvoorbeeld uit te sterven. Ook verdrinken veel vogels, dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden in de visnetten.

Kweekvis
Kweekvissen in open kweek groeien in natuurlijke wateren omgeven door netten, bijvoorbeeld zalmkweek in een fjord. Via open kweek kunnen diergeneesmiddelen, voer, mest en afval de open zee opdrijven. Dit is niet het geval bij gesloten bassins op het land. De grootste milieubelasting bij zowel open als gesloten kweek zit in het gebruik van wilde vis als voer. De vangst van die wilde vis kan weer tot overbevissing leiden.

Duurzame vis
Als u bij het kiezen van vis rekening wilt houden met het milieu, kunt u letten op keurmerken met goede controle en garanties. Voor duurzaam gevangen vis zijn dit MSC, Friend of the Sea en Waddengoud. Voor duurzaam gekweekt vis ASC en Biologisch. Het keurmerk Biologisch stelt als enige ook eisen aan het dierenwelzijn. Het logo Dolfijnvriendelijk Gevangen op blikjes tonijn is erg beperkt: het stelt geen eisen om overbevissing van tonijn tegen te gaan, terwijl veel tonijnsoorten bedreigd zijn. Het is bovendien verwarrend dat het logo in veel varianten terugkomt. (Bron: Milieu Centraal)

Meer informatie

  • Keurmerken voor vis vind je ook terug in de Keurmerkenwijzer app.
  • De VISwijzer van Stichting de Noordzee en het WNF toont welke vissoorten uit welke vangstgebieden verantwoord zijn: www.goedevis.nl.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?