RSS

Internationaal akkoord over vermindering ‘superbroeikasgassen’

Een internationale coalitie van 34 landen is overeengekomen de uitstoot van zogenaamde superbroeikasgassen sterk te verminderen, waaronder methaan en koelvloeistoffen. Waarnemers spreken van een belangrijke stap in aanloop naar een internationaal klimaatakkoord.

Milieugroeperingen zijn blij met het akkoord, dat begin deze week in Oslo werd bereikt op een top met 34 landen en 38 organisaties. “De lidstaten zullen een aanpak kiezen die klimaatvriendelijke HFC-alternatieven aanmoedigt en ijveren voor een uitfasering van de productie en consumptie van HFC’s”, stellen de deelnemende landen in een persbericht. Ze richten zich naast HFC’s, die gebruikt worden in koelvloeistoffen, onder meer op dieselroet en methaan.

Mijlpaal
Volgens analisten kan het akkoord een belangrijk mijlpaal worden in de strijd tegen de klimaatverandering. Vooral omdat de landen willen werken in het kader van het Montrealprotocol dat in 1987 werd afgesloten om het gat in de ozonlaag te stoppen. Het protocol wordt als een van de meest succesvolle internationale verdragen ooit gezien.

In het akkoord staan geen harde doelstellingen, maar de lidstaten hebben als ambitie om het gebruik van HFC’s met 80 procent te verminderen. “Dit akkoord om HFC’s uit te faseren onder het Montrealprotocol is een van de beste, snelste en meest effectieve vormen van actie die we kunnen nemen tegen de klimaatverandering”, zegt Durwood Zaelke van de Amerikaanse denktank Institute for Governance & Sustainable Development. “De uitfasering van HFC’s kan het equivalent van 100 miljard ton CO2 uitsparen tegen 2050, en zo tegen 2100 een halve graad aan opwarming vermijden.”

Klimaatgesprekken
Volgens Zaelke is het akkoord een belangrijke opstap naar de internationale klimaatgesprekken in 2015. Bovendien wordt heel wat tijd gewonnen door al een akkoord af te sluiten rond de superbroeikasgassen, terwijl de internationale gesprekken rond de bredere opvolger van het Kyotoprotocol muurvast zitten.

“De aanpak van deze stoffen kan de rest van de wereld meer tijd geven om te werken aan een akkoord rond CO2 en andere broeikasgassen”, zegt Mark Roberts van het Environmental Investigation Agency (EIA), een milieuvereniging.

Ironisch genoeg zijn de HFC’s de opvolgers van de CFC’s, de koelvloeistoffen die mee het gat in de ozonlaag veroorzaakten. CFC’s werden door het Montrealprotocol succesvol vervangen in de jaren negentig, maar wetenschappers gingen zich dan pas realiseren dat de nieuwe HFC’s een nefaste invloed op het klimaat hebben. In sommige gevallen zijn ze tot duizend keer schadelijker dan CO2.

Wereldwijd hebben zich nu al 110 landen voorgenomen om de productie en consumptie van HFC’s te verminderen. In juni nog sloten de Verenigde Staten en China als de twee grootste producenten en verbruikers ter wereld al een bilateraal akkoord.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?