RSS

PeulenParade: 40 dagen aandacht voor peulvruchten

di, sep 3, 2013

Gezondheid en Voeding

Bonen, kikkererwten, linzen, kapucijners, maar ook  lupinen en soja of andere peulvruchten zijn een prima bron van plantaardige eiwitten. Ze vormen een goede basis van de maaltijd en passen in een verantwoord menu. Ook is de bonenteelt goed voor de bodemvruchtbaarheid en het binden van stikstof. Maar in eerste instantie is de boon in al zijn verschijningsvormen vooral lekker! Alle reden om de peulvrucht de plek te geven op het menu die hij verdient. Alleen…wat doe je ermee?

Peulvruchten zijn gezond, vezelrijk, voedzaam en milieuvriendelijk. Toch eten we er maar een schamele negen ons per persoon per jaar van. Alle reden voor actie-organisatie Urgenda om van 2 september t/m 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, veertig dagen lang de schijnwerpers op peulvruchten te zetten en met de Peulenparade zoveel mogelijk mensen te inspireren ‘aan de boon’ te gaan.

De Rijksoverheid, cateraars Sodexo, Eurest en Albron, het Voedingscentrum, culinair journalisten en andere partijen sluiten zich bij deze Parade aan. De Haagse ministeries geven in estafettevorm steeds één week het goede voorbeeld door veel bonen op het menu in hun bedrijfsrestaurants te zetten. De Urgenda Foodtruck luistert de estafette op met innovatieve bonenhapjes. Ze zijn ook te vinden op de vakbeurs Gastvrij Rotterdam op 23 september en sluiten de Peulenparade spetterend af op 10-10, de Dag van de Duurzaamheid. Haak ook aan bij de PeulenParade!

“Willen we de groeiende wereldbevolking kunnen blijven voeden”, zegt campagneleider Sandra van Kampen van Urgenda, “dan zullen we veel meer plantaardige en veel minder dierlijke eiwitten moeten consumeren. In deze transitie is een belangrijke rol voor peulvruchten weggelegd. Het is een van de beste leveranciers van plantaardige eiwitten en de basis van veel vleesvervangers. Het grote voordeel van peulvruchten is ook dat ze deels in Nederland geteeld worden en we ze vrijwel onbewerkt vers, uit pot, blik of gedroogd, kunnen nuttigen. Daarnaast zijn peulvruchten stikstofbinders en verbeteren ze de bodemvruchtbaarheid. Maar we eten ze hopelijk vooral omdat ze lekker zijn!”

Op de website van deVegetariër staan een heleboel lekkere recepten met peulvruchten overzichtelijk bij elkaar.

Boon je mee?
Ontdek zelf hoe lekker en voedzaam peulvruchten zijn. Laat je inspireren door de vele culi’s, bloggers, koks en anderen die al geïnfecteerd zijn met het bonen-virus. Deel jouw boon-gevoel met ons en maak kans op een moestuin-pakket met diverse boonsoorten of het kookboek Granen, peulvruchten & zaden. Meer info op de PeulenParade site.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?