RSS

Nieuwe cannabiswet in Uruguay goed voor industriële hennep

Twee weken geleden waren de ogen van de wereld op Uruguay gericht omdat het parlement een wetsvoorstel goedkeurde dat cannabis legaliseert. De internationale pers schreef alleen over cannabis die gebruikt wordt als drug terwijl de wettelijke doorbraak ook de teelt van industriële hennep mogelijk maakt. “Dit opent voor Latijns-Amerika de weg naar duurzame voeding en materialen”, zegt Wervel, een Belgische pleitbezorger van drugsvrije cannabis oftewel kemp.

Tussen alle berichtgeving over de legalisering van de productie, verkoop en consumptie van wiet in Uruguay vond Wervel een artikel met een heel andere insteek in de Uruguayaanse krant El Observador. Daarin wordt het land aangeduid als een mogelijke leider in het gebruik van industriële cannabis. De krant citeert Don Wirtshafter die in Canada kemp teelt en verwerkt. Hij ziet veel mogelijkheden voor kempteelt in Uruguay alsook voor de ontwikkeling van variëteiten die twee teelten per jaar toelaten.

Sojavervanger
Ook Wervel is sterk overtuigd van de schier eindeloze mogelijkheden van kemp. “Het is één van de mogelijke oplossingen voor de crisis in de landbouw wereldwijd”, oppert de werkgroep. Kemp kan bijvoorbeeld soja vervangen in veevoeding, “maar nog slimmer is de kempzaden gewoon zelf op te eten”, aldus Wervel. Elk jaar vergroot het aanbod van voedingsproducten die kemp bevatten.

Ook aan de andere kant van de oceaan pleit de Latin America Hemp Trading (LAHT) al jaren voor de legalisering van kemp. “Ondernemers in Latijns-Amerika zien de eindigheid in van het soja-verhaal voor de grootschalige veeteelt. Ze zien kemp als socio-economisch alternatief: de teelt vereist minder bemesting, kan zonder pesticiden en brengt meer op”, legt Wervel uit. Naast de eiwitrijke zaden produceert kemp hoogwaardige vezels en scheven. Via innovatieve toepassingen vinden ze hun weg naar materialen die beter doen dan passiefbouw, namelijk materialen die CO2 opslaan in plaats van uit te stoten.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , ,

Reacties

  1. Pablo Hein:

    Zolang MonSatan met zijn stengels van de plant afblijft komt het allemaal goed met de hennep.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?