RSS

Theaterfestival de Parade

Deze zomer reist het Theaterfestival de Parade voor de 23ste keer door het land en opent de poorten voor theater, dans en muziekliefhebbers in de vier grote steden van Nederland. Het reizende festival biedt duurzaam voedsel, aangenaam verpozen, muziek en een podiumprogramma met niet minder dan 89 artiesten en groepen, uiteenlopend van bekende coryfeeën tot spannende nieuwkomers.

Wederom zet de Parade een stap in duurzame richting door het eerste festival te zijn dat, in samenwerking met Jointhepipe.org, milieuvriendelijk gekoeld kraanwater met en zonder koolzuur aanbiedt in plaats van bronwater en bovendien bezoekers de mogelijkheid biedt te doneren voor drinkwaterprojecten in ontwikkelingslanden.

de-parade-utrecht

Artiesten 2013
Parade coryfee Freek de Jonge is terug van weg geweest, ondersteund door zijn eigen band brengt hij een greep uit zijn album ‘Zonde’. Daarnaast speelt hij met de Konrad Koselleck Big Band fragmenten uit zijn 45-jarig repertoire in de voorstelling Tequila!. Het Volksoperahuis brengt in samenwerking met Jörgen Raymann ‘Geen Liefde Zonder Vrijheid’, 150 jaar na de afschaffing van de slavernij nemen zij het publiek in een theaterconcert mee naar het Curaçao van die tijd.

Theo Nijland schreef en regisseert zelf speciaal voor de Parade het stuk ‘Debby’s Droom’ over een kassameisje op de Parade met de droom om op een dag zelf op de planken te staan. Nik van den Berg is terug met opnieuw een muziekvoorstelling inclusief nieuw repertoire en live band, ‘God Have Mercy On My Funk’.

Vorig jaar opende Dominee Gremdaat de Parade in Rotterdam, dit jaar reist de dominee voor het eerst mee, met zijn voorstelling ‘Dominee Gremdaat brengt Vreugde!’. Torre Florim en Roos Rebergen brengen onder begeleiding van bandleden van De Staat en Roosbeef ‘De Tweede Speeldoos’, liedjes waarvan de teksten zijn ontstaan door gesprekken met een acteursgroep van verstandelijk beperkte mensen.

Er staan bijzondere dansvoorstellingen van de spannendste en belangrijkste Nederlandse dansgezelschappen op de planken van de Parade deze zomer.

Choreografe Nicole Beutler presenteert ‘1: Songs’, een veel geprezen soloperformance als een concert, een muzikale gebeurtenis gebaseerd op tragische teksten uit het theaterrepertoire. ‘Deleted Scenes’ van Club Guy & Roni is een nieuwe choreografie van Edan Gorlicki, begeleid door een live DJ. Ook Conny Janssen Danst neemt een nieuwe generatie dans- en muzikaal talent mee naar de Parade. Penney de Jager staat komende zomer op de planken met haar voorstelling ‘Sash!’ Het gezelschap LeineRoebana is nieuw op de Parade en danst op muziek van Toon Hermans, Ramses Shaffy en Nina Hagen. Chansonnier Matthias Kadar vertolkt de muziek. Keren Levi presenteert haar voorstelling ‘The Dry Piece’.

  • Theatergroep Dood Paard speelt voor het eerst op de Parade, het internationaal vermaarde collectief brengt de voorstelling ‘Collega&Collega op vakantie’.
  • Tevens passeren enkele grote namen uit het theaterverleden de revue, Peer Mascini en Bert Walthaus spelen De Pensionados en Bram van der Vlught, Nettie Blanke en collega’s zijn terug met de succesvolle voorstelling ‘De Kale Zangeres’.
  • De Veelplegers spelen ‘IoccupyYou2!’. Ian Bok schreef samen met Nynke Laverman de voorstelling ‘Fjonk’, gebracht in de gezongen verhalen traditie van het Bunder-Fries.
  • BLUSH zijn drie jonge, ambitieuze performers, eigenzinnig en androgyn. Met de voorstelling ‘Bowie’ staan zij deze zomer op Parade. In ‘Radio Exit Live’ worden handgemaakte levensgrote figuren volgens recept van Ulrike Quade Company ingezet als menselijke tegenspelers.
  • PIPS:lab is terug van weggeweest en speelt de voorstelling ‘Social Fiction’, een rollercoaster langs alternatieve realiteiten, realistischer dan de werkelijkheid zelf.
  • Toneelgroep Oostpool brengt ‘Bas’, een liedjes programma en een theatrale performance door Bas van Rijnsoever. ‘Live from Hell’ gaat over illuster country&western duo Charley en Ira Louvin met Bob Fosko en Frans van Deursen.
  • De nieuwe garde van Orkater, Kofferband, laat in ‘De Ongelukkige Dag’ een dag zien uit het leven van twee meedogenloze ondervragers in een dictatoriaal bewind.
  • Vanja Rukavina presenteert aan het Parade publiek ‘The Rukavina Method’, de methode om succes te bereiken in het leven. De acteurs Reinout Scholten van Aschat, Lotte Driessen, Bram Suijker en Aline Nuyens spelen de voorstelling ‘Toen geluk en ongeluk zich in elkaar vergisten’, het leven door de ogen van vier twintigers die worstelen met de liefde, de tijd en elkaar.
  • De Mus-winnares Dette Glashouwer speelt het derde deel van haar trilogie over geld, ‘Dette goes to Africa’. Ze staat inmiddels is binnen- en buitenland bekend om haar stand-up economy.

Dit jaar bestiert Ondernemingsvereniging de Toren de theatertoren op de Parade, vijf winkels, een bioscoop, twee café’s en een theater voor honderd personen onder één dak. Verder op de Parade Karina Kroft, Stephanie Louwrier, Pepijn Schoneveld, Freak du Chique, Theater aan het Spui, George van Houts en Raymonde de Kuyper, Mondo Leone en vele anderen.

Het gehele programma met alle voorstellingen en de muziekprogrammering is te vinden op www.deparade.nl

de-parade-rotterdam

Duurzame producten en kraanwater
Naast theatertenten reizen er met de Parade ook keukens en bars mee. De Parade hecht veel waarde aan de herkomst van de producten die in de restaurants verwerkt worden. Alle keukens werken met duurzaam vlees, vis en gevogelte. Alle vis voldoet aan de norm van Vis&Seizoen. De Parade is vooruitstrevend in de eisen die zij stelt. Het festival is vol trots geheel bio-industrie vrij.

De Parade verkoopt in samenwerking met Join the Pipe als eerste festival dit jaar bij de bar gekoeld kraanwater met en zonder koolzuur in plaats van bronwater. Een primeur. Door kraanwater te drinken wordt de enorme hoeveelheid plastic afval en CO2-uitstoot veroorzaakt door de productie en transport van flessen bronwater voorkomen, bovendien is de kwaliteit van ons kraanwater erg hoog. Er is ook gratis water af te halen bij een van de Join the Pipe tappunten op het terrein.

Tournee Parade 2013
(Rotterdam 20 t/m 30 juni – Museumpark)
(Den Haag 5 t/m 14 juli – Westbroekpark)
Utrecht 19 juli t/m 4 augustus – Moreelsepark
Amsterdam 9 t/m 25 augustus – Martin Luther Kingpark

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?