RSS

Monsanto stopt met genetisch gemanipuleerde landbouw in Europa

Monsanto heeft aangekondigd te stoppen met genetisch gemanipuleerde landbouw in Europa. Het bedrijf heeft alle nieuwe verzoeken om genetisch gemanipuleerde gewassen in de EU te verbouwen ingetrokken. Volgens Monsanto zou ‘het project bij nader inzien commercieel niet interessant zijn’. Dit is volgens Greenpeace een eerste signaal dat Europa de koers verlegt richting gezonde, duurzame landbouw. 

De strijd met Monsanto is volgens de campagneleider van Greenpeace, Herman van Bekkem, echter nog lang niet gestreden. ‘De multinational wil zich nu concentreren op de import van gentech-gewassen uit andere continenten. Ook daar zullen we ons uiteraard tegen verzetten.’

De strijd van Greenpeace voor duurzame landbouw wierp gisteravond historische vruchten af, toen Monsanto bekend maakte zich grotendeels terug te trekken uit de Europese markt voor genetisch gemanipuleerde landbouwgewassen. Dat betekent echter niet dat de naam Monsanto in Europa verleden tijd is.

Het bedrijf heeft nog steeds toestemming om in Europa de omstreden, gemanipuleerde maïssoort MON810 te verbouwen. De plant leidt sinds 1998 tot diepe verdeeldheid in de EU. Acht Europese lidstaten hebben een landelijk teeltverbod op dit gewas. Binnenkort moet de Europese Commissie de toelating van MON810 opnieuw onder de loep nemen. Greenpeace verwacht dat dit dan ook het einde betekent van deze onnatuurlijke maïssoort.

Daarnaast heeft biotechreus Monsanto aangekondigd de focus te verleggen naar de import van landbouwgewassen uit andere continenten, zoals Amerika. Greenpeace vindt dat de deuren van de EU dicht moeten voor deze handel. Van Bekkem: ‘We weten nog altijd niet wat de gevolgen zijn van het verbouwen en eten van genetisch gemanipuleerde producten voor mens en dier.

Zolang we niet zeker weten of het veilig is, moeten we er gewoon niet aan beginnen. Europa kan beter kiezen voor eerlijke, duurzame landbouw waarin geen ruimte is voor groenteprofessors als Monsanto.’

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , ,

Reacties

  1. Hadewijch Verhenne:

    Geweldig!!!!
    Het kan dus, zo’n reus beïnvloeden! Proficiat Greenpeace!

    Dit is echt historisch goed nieuws! Ik hoop dat de andere continenten volgen . . .

  2. Peter:

    Sorry maar dit is een hoax. Monsanto heeft zich in Europa al lang ingekocht bij allerlei bedrijven zoals Unilever en de landbouw universiteit Wageningen. Bovendien is er op 7 Oktober weer een demonstratie tegen Monsanto. Laat de aandacht dus niet verslappen en laat je ook niet alles wijs maken door dit soort ziekmakende bedrijven.

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?