RSS

Festival Dag buiten de Tijd in Utrecht

Van Japan tot Uruguay vieren mensen op 25 juli de Dag buiten de Tijd. Horloges moeten af, zegt Nicole E. Zonderhuis, initiatiefneemster van de viering op Fort Blauwkapel in Utrecht.

Hoezo is 25 juli De Dag Buiten de Tijd?
“Wij baseren ons op de 13 manen Kalender. Die is samengesteld door Maya-kenner José Argëlles, de hogepriester van de new age. Volgens deze kalender bestaat het jaar uit 13 maanden, omdat de maan 13 keer om de aarde cirkelt. elke maand heeft 28 dagen, een jaar van 13 Maanden telt dus 364dagen. Het nieuwe jaar begint op 26 juli, omdat dan de Zon en de hondster Sirius op hetzelfde momnet aan de horizon staan. Dit is het enige moment in het jaar van een dergelijke planetaire samenstand op een zelfde datum. Deze kalender is veel natuurlijker dan de gewone Gregoriaanse kalender. 25 juli is de 365ste dag en valt daarmee buiten de tijd. Op deze dag laten we  het oude wordt los en vieren we onze intentie voor het nieuwe jaar. Dat gebuert wereldwijd; er zijn zeker tweehonderd festivals, van Japan tot Uruguay. Jarenlang was de Nederlandse viering wel de grootste”, zegt Nicole trots.

Hoe doe je dat; buiten de tijd leven?
“Tijdens het eerste festival dat ik organiseerde in 2003 vroegen mensen me; “Hoe laat begint die workshop?” Dan zei ik: ‘als het de energie is om te beginnen, het is buiten de tijd”. Dat veroorzaakte toen best een chaos. Inmiddels zijn we al meer gewend aan een organisatie nieuwe tijd- zonder roosters en planningen. Het is vooral een dag waarop we vanuit ons hart leven, in het HIER-en-NU waarop dat past wat op dat moment leeft. Ik geef workshopleiders te mogelijkheid te doen waar ze op dat moment voelen dat er gebeuren moet. Natuurlijk worden ze aangekondigd in het programma, maar als er op dat moment iets anders speelt, spelen ze daar op in. Dat is de vrije ruimte buiten de tijd die ik hen geef.”

Vrede van Utrecht? Waarom past deze dag daarbij?
“Ik heb de hele dag niet één kind horen huilen of jengelen,” zei één van de bezoekers na afloop van een eerdere De Dag buiten de Tijd. Wie eerder bij De Dag buiten de Tijd was roemt de vreedzame gemoedelijke sfeer. Niets moet, veel is mogelijk. Respect voor elkaar en de plek staan voorop. Samen-zijn met mooie mensen die allen de droom delen van een vreedzame en duurzame samenleving. En velen die daar al vorm aan geven via hun creativiteit.  De creatieve en gemoedelijke sfeer spat er van verre al af. De ruimte wordt gevormd door het groen, de mensen in feestelijke zomerse kleding, de kleurrijke marktkramen en de regenboogkleurige tipi’s. En daarbinnen is een plek om te ‘zijn’. Wie zich veilig voelt en verbonden is met de aarde, met de omgeving en met elkaar, heeft niets anders meer nodig. Daarom is dit de dag bij uitstek van vrede!

Jullie schenken ook gratis ‘prachtig water’. Wat is dat voor water?
“De Dag Buiten de Tijd op 25 juli is jaren geleden door dr Masuru Emoto uitgeroepen tot Wereld Dankdag voor het Water. Emoto wist als geen ander hoe Dankbaarheid de structuur van het water kan veranderen – en daaruit vloeit voort dat wij zelf in staat zijn de wereld te veranderen en mooier te maken. Daarom krijgt water extra aandacht deze dag. Het kan gewoon kraanwater zijn uit kannen waarop we de woorden ‘liefde’ ‘dankbaarheid’ en ‘schoonheid’ schrijven. Emoto heeft namelijk aangetoond dat water gevoelig is voor de kracht van het woord.”

De dresscode is ‘blauw’. Waarom?
“Volgens de Mayakalender, waarop de 13 Manen Kalender geïnspireerd is, heeft elke dag een kleur. Deze 25 juli is een blauwe dag. Dat is de kleur van het Westen en van transformatie. Extra leuk dat we de dag  op Fort Blauwkapel vieren. Het is Blauwe Resonante Nacht. Toon 7 is de Toon van afstemming – stem je af op elkaar. Nacht is de kracht van de Nacht en het domein van de Droom en Intuïtie. We kijken naar binnen en luisteren naar onze intuïtie. In het domein van de droom is er altijd voldoende- er is overvloed. Laten we vandaag onze dromen afstemmen en de Droom van de Nieuwe Tijd dromen.

Wil je meer HappyNews?

We're on a mission to spread meaningful and happy content far and wide.
Probeer onze wekelijkse HappyNewsletter en zie het voor jezelf!

, , , , , , , , , ,

Reageer op dit bericht

Wil je weten hoe je een eigen afbeelding naast je reacties kan krijgen?